söndag 27 november 2011

Julstämning på Wienerkaféet - Det hvar på tiden!

Så föll den första snön. Lagom i tid till julskyltningen blev marken vit och så infann sig plötsligt den där känslan att julen snart var på väg. Utanför Wienerkafeéet i Ljusdal kunde en ålderdomlig spark beskådas fullastad med stora paket och en nyhuggen julgran. Sparkinnehavaren hade uppenbarligen valt att ta en paus i julbrådskan och vad kunde väl då passa bättre än att avnjuta en välsmakande kopp varmt kaffe med dopp på en av ortens främsta kaféer -Wienerkaféet - till tonerna av "Svunnen lycka" och andra lugna kompositioner framförda på piano av en av kaféet två pianister. Bakom de röda sammetsgardinerna och det jularrangerade skyltfönstret syntes glada servitriser ila runt bland borden för att tillse att ingen kafébesökare skulle bli utan påtår eller en extra kaka om så önskades. Till och med en pälsklädd tomte syntes sittande i den välstoppade mjuka soffan invid kafépalmen. Lägg därtill en kombinerad doft av nybryggt kaffe, hembakt kaffebröd och stearinljus och ett svagt sorl av samtal kring kaféborden och vid den välfyllda försäljningsdisken.
Ja, denna beskrivning och bilderna kan förhoppningsvis ge en liten bild av vad man kunde uppleva på Wienerkaféet i Ljusdal under skyltsöndagen den 27/11. Bakom idéen och arrangemanget att under en dag återöppna det klassiska Wienerkafeet i Ljusdal står den kommitté där jag ingår som varje år anordnar "Det hvar på tiden - Ljusdals kulturhistoriska festival". Syftet är att väcka intresse för Ljusdals tätorts kulturhistoria och försöka levandegöra historien på olika sätt. Mer om bakgrunden till årets evenemang vid julskyltningen hittar du HÄR och ytterligare läsning om tidigare års kulturhistoriska festivaler kan du finna HÄR och HÄR

Missa inte att vara med i bildgåtan "Det hvar på köpingen" som går ut på att känna igen byggnadsdetaljer i Ljusdals köping. Tävlingshäftet säljs för 20 kronor på Rena rama verkstan, Ljusdal, Ljusdalsbygdens museum samt på Länsmuseets kontor i Ljusdal. Bildgåtan pågår till den 9:e januari 2012. Lycka till!


Ungefär två tredjedelar av personalstyrkan för dagen samlade på en bild.


Inga kommentarer: