fredag 4 november 2011

Hotade borgarvillor och 1950-talshus


Hörrni. Våra följetonger fortsätter. I dagens båda dagstidningar kan man läsa om Villa Sjötorps framtid och i AB finns en artikel om det rivningshotade huset på Hantverkargatan 11 i Hofors. Vi börjar med Villa Sjötorp.
Nu är det beslutat: Villa Sjötorp ska flyttas. Ni som hängt med på vår blogg ett tag minns säkert Erikas inlägg om villan i somras. Det hittar ni HÄR. Länsmuseet förordade i sitt yttrande i första hand att villan skulle bevaras på ursprunglig plats. Villan i sig är av byggnadsminnesklass och den omkringliggande parken har ett mycket högt miljöskapande värde. Där finns en mängd exotiska träd och ett rikt fågelliv. Först i andra hand kunde en flytt av huset komma ifråga, enligt oss. En flytt är dock mycket bättre än en rivning. Villan kommer att bevaras, men ännu är det oklart vart den ska flyttas. Kommunens arbetsgrupp i frågan är dock eniga om att villan ska bli kvar i sitt sammanhang och flyttas till ny plats efter Norrlandet. Läs GD´s artikel HÄR. Och AB´s HÄR.

Och så huset på Hantverkargatan 11... 

Ännu är inga beslut i frågan fattade, men i artikeln framgår att majoriteten av politikerna i Hofors Byggnadsnämnd är eniga om att ge rivningslov. Detta trots att antikvarier vid såväl länsstyrelsens kulturmiljöenhet, som vi antikvarier på länsmuseet, ser det som direkt olämpligt att riva byggnaden. Även tjänstemännen vid Hofors kommuns Byggservicekontor anser att en rivning är uteslutet.

Men det verkar alltså inte spela någon roll vad vi, sakkunniga i frågan, anser. Byggnadsnämndens ordförande uttalar sig i artikeln och berättar att en renovering kommer att kosta 22 miljoner, vilket medför saftiga hyror "och då tror vi att det blir svårt att hyra ut..." En försäljning tror hon inte heller på. Vi undrar återigen hur summan 22 miljoner har räknats fram. Och resten, tro hit och tro dit... Vad vet Byggnadsnämnden egentligen? Vi vill veta!

Vårt senaste inlägg i debatten kring huset läser ni HÄR. AB´s artikel hittar ni HÄR.

3 kommentarer:

Rävjägarn sa...

Kan förklaringen till rivningsivern vara att om man bygger nytt får man bygga ett större hus och därmed får man ökade hyresintäkter? Ett så välbyggt hys kan väl knappast behöva mer än stam- och elbyte förutom ren ytskiktsrenovering. Och Upprörande att nämnden i lyssnar på fackmännen.

Ulrika Olsson sa...

Det är precis så vi tänker också! Och funderar över de där 22 miljonerna... De lägenheter som vi besökte var i mycket gott skick. Dessutom finns alla smarriga byggnadsdetaljer kvar, de där som gör det här huset till något alldeles speciellt!

Anders Norén sa...

Rävjägarn: Bygga nytt och stort? I fallet Hofors kan det alternativet nog uteslutas helt...