fredag 18 november 2011

Går det att dokumentera den moderna industrin?!


Ann Folin, Tekniska museet och Joel Ringh, projektledare Järnriket som samtalar om produktionen i Hofors.

Nu blev det en lång rubrik till detta blogginlägg. Men frågan är absolut värd att ställa; går det att dokumentera den moderna industrin, som ju är framtidens kulturarv? De senaste tre åren har Länsmuseet Gävleborg, Tekniska museet, Jernkontoret, Riksantikvarieämbetet, Hofors kommun, Hofors hembygdsförening, IF Metall och Ovako jobbat med just detta. Den industri som har dokumenterats är Ovako Hofors som får representera stålindustrin. Detta har resulterat i boken NEDSLAG I VERKET. Ovako Hofors – en modern stålindustri och en utställning på Länsmuseet som hade premiär i onsdags. Här är recensioner från Arbetarbladet och GD av utställningen!

Under torsdagen var det dags för seminarium på Ovako Hofors gällande dokumentationen. Den tanke som ständigt kom upp i mitt huvud var att "oj, vad häftigt att Ovako och Sandvik är två världsledande företag, bara några mil från varandra i Järnriket Gästrikland". Det är inte illa! En annan sak jag funderade över är att allt går så ofantligt snabbt numer. Finns det kanske en risk att vi har missat att dokumentera tekniska innovationer som våra fantastiska stålföretag har gjort och som har bytts ut allt eftersom teknologin gått framåt? Men det som slår mig allra mest är, vilken fantastisk kontinuitet vi har i Järnriket Gästrikland. Vi har jobbat med järnhantering i över 2000 år och efter 1800-talets framgångar med Bessemer-metoden och Electro-Steel fortsätter vi att vara bland de bästa i världen på järn och stål. Det är unikt och saknar motstycke!

I nuläget har vi fått en bra inblick över hur Ovako Hofors fungerar. Dokumentationen har riktats in på den tekniska utrustning och de tillverkningsprocesser som använts i verket - från stål till valsade rör och ringar, vilket är brukets huvudprodukter. Under nästa vecka kommer intervjuer och filmer från seminariedagen i Hofors att läggas upp på bloggen.

Vi på Länsmuseet Gävleborg är väldigt stolta över dokumentationsboken och utställningen. Vi hoppas att Ni bloggläsare kommer till museibyggnaden för att ta del av utställningen och för att ta del av boken som finns att köpa i museets butik!

Inga kommentarer: