tisdag 22 november 2011

Båthus

Efter sommarens äventyr i Gävlebukten och längs Gävlekusten har jag fått en fin minnesbank att plocka fram fina kulturmiljöer ur under gråkalla novemberdagar. I detta inlägg tänkte jag passa på att uppmärksamma en typ av byggnader som är relativt vanligt förekommande i vårat län, nämligen båthuset.

Vad är då ett båthus? Jo, kortsagt kan man kalla båthuset för ett garage för båten. Båthuset har utvecklats ur fiskarens behov med en sjöbod där man kunde förvara nät och andra redskap. Utvecklingen har gått från att man hade en enklare sjöbod vid vattnet, till att man förlängde boden rakt ut i vattnet för att då kunna ha båten inomhus. Båthusen är en viktig del av våra kustmiljöer och det finns idag risk att de så småningom försvinner eftersom behovet av båthus inte längre är speciellt stort. Har Du ett båthus, se till att vårda det ömt!

Jag tänkte i detta inlägg presentera några båthus som finns i vårat län!
Två båthus i Skärså fiskeläge, Söderhamn. Notera hur det vänstra båthuset har dubbla öppningar, en vid vardera gavel, medan det högra bara har en öppning vid den vänstra gaveln. Det högra båthuset är grundlagt med stenkista, vilket det vänstra troligen också är.
Båthus på ön Kusön utanför Axmar. Båthuset har en centrerad öppning och är vanligt förekommande i vårat län. Båthuset är grundlagt med stenkista.
Båthus på ön Dödmanskär, utanför Norrsundet. Dubbla öppningar och grundlagt med stenkista.


Stort och pampigt båthus på Limön. Notera fönstret på loftet!

Har Du som läsare några tips på fina båthus? Välkommen att skriva i kommentarsfältet!
Och Du vet väl att Länsstyrelsen har ett bidrag för renovering av båthus och sjöbodar som Du kan läsa mer om HÄR.

Inga kommentarer: