måndag 20 juni 2011

Rapport från "Den delade korvens dag"!


Kön till korvkiosken var lång...
Lördagen den 18:e juni var det dags för årets upplaga av Det hvar på tiden – Ljusdals kulturhistoriska festival, som jag har berättat om tidigare i flera inlägg här på bloggen. Årets tema var ”Grillkorv, charkuterier och 1950-tal” och bland annat lyfte vi fram att det i år är 60 år sedan den delade grillkorven lanserades i Ljusdal - en tradition som fortfarande lever vidare i flertalet av köpingens korvkiosker. Dagen började med lätt regn på morgonen vilket under förmiddagen övergick till mer ihållande regn, vilket inte direkt underlättade arbetet med uppsättningen av ett stort tälttak i Signeulparken. På grund av regnet valde vi att flytta in invigningen av festivalen inomhus till våra tillfälliga utställningslokaler i Signeuls f.d. magasin. Där fanns en utställning om varmkorvens historia i Ljusdal att beskåda liksom mängder av äldre kamerautrustning som Ljusdals fotoklubb visade och en uppbyggd 1950-talsbokhandel där Ericssons bokhandel sålde och visade äldre skrifter och trycksaker. I magasinet fanns även möjlighet att köpa äldre vykort från Ljusdalstrakten och lyssna på uppläsningar av korvsagor.

En av festivalens huvudattraktioner detta år var den inlånade lilla korvvagn där stundtals fyra personer skötte korvförsäljning och korvgrillning. Trots regn ringlade kön lång redan innan korvförsäljningen öppnade och det var hela tiden köbildning till kioskluckan tills all korv var slutsåld knappt tre timmar senare. Sammanlagt såldes och inmundigades cirka 240 delade grillkorvar under festivalen.



Ovan de tre berättarna på berättartorgets scen samt nedan Ericssons bokhandel i 1950-talstappning med de nuvarande butiksägarna bakom disken.
 I berättartältet intervjuade jag först tre personer som alla på olika sätt hade kopplingar till korv och charkuterier och det bjöds på en hel del roliga historier med anknytning till detta ämne. Frågan om vem som var först med den delade korven i Ljusdal kvarstår dock att definitivt klarlägga. Under del två i berättartältet fick jag förmånen att intervjua två personer om livet i Ljusdal på 1950- och 1960-talet. Dels en kvinna som tidigare var hårfrisörska och som öppnade egen salong i Ljusdal 1956 som förmedlade mängder av minnen från denna tid och dels en man som var raggare vid 1960-talets början som berättade inlevelsefullt om raggarlivet i Ljusdal vid denna tid och kärleken till bilarna.


Modevisningen i 1950-talsstil.

Mest publik samlades i parken i samband med den välregisserade modevisningen av kläder och frisyrer med inspiration från 1950-talet som tre modekunniga tjejer satte ihop. Där fanns såväl papiljott- och hårnätsförsedda modeller som en tidstypisk dockvagn i 1950-talsstil att beskåda, vilket uppskattades av den stora åskådarskaran. Till allas glädje hade regnet upphört vid lunchtid så eftermiddagen blev nederbördsfri, om än rätt kylslagen. Dagen avslutades traditionsenligt med visning av två äldre ljusdalsfilmer på den närbelägna Riobiografen. Uppskattningsvis var det troligen över 500 personer som sökte sig till Signeulparken under festivalens fyra timmar. Efter en intensiv dag var vi alla i arrangörskommittén nöjda med dagen och att vi lyckades genomföra allt som planerat trots att vi i år inte hade vädermakterna på vår sida. Nedplockningen av utställningarna hade knappt påbörjats förrän olika idéer inför nästa års festival började diskuteras, så missade du årets festival är det inte otroligt att det blir en ny chans sommaren 2012…










Inga kommentarer: