tisdag 29 november 2011

Fotoutmaning #75; Hälsinglands brokvistar

Parstugan Jens-Ors med brokvist på Bjuråkers forngård, i vinterskrud vintern 2010.
Är du bekant med bloggen Veckans hus? Om inte hittar du den HÄR. Vi har ganska nyligen träffat på denna blogg på nätet och tänkte nu berätta lite om den. Bloggen är upplagd som en fotoutmaning där det gäller att ta foton på byggnader inom ett visst givet tema, till exempel balkonger, handtag, pelare, entréer mm. Varannan söndagkväll blir det ett nytt tema och sedan har alla som vill delta i fotoutmaningen två veckor på sig att presentera foton kopplade till just det aktuella temat.

Vi tycker att den här bloggen är spännande då den lockar till att upptäcka byggnadernas detaljer, vilka ofta är väldigt viktiga för helhetsupplevelsen av ett hus. Vi skulle därför gärna vilja dela med oss av ett antal bilder från Gävleborgs län. Eftersom temat denna period är ”farstukvistar” föll det sig naturligt att välja att lyfta fram ett antal exempel från Hälsingland, där många socknar utmärker sig genom sin speciella utformning av just farstukvistarna, eller brokvistarna, som de oftare kallas i Hälsingland.

Det är på hälsingegårdarnas bostadshus som vi finner de mest påkostade brokvistarna och eftersom det på vissa gårdar kunde finnas upp till tre bostadshus i äldre tid finns det relativt många äldre brokvistar kvar runt om i landskapet. Mer om hälsingegårdarna finns att läsa HÄR. Se även tidigare inlägg på vår blogg inom ämnet Hälsingegårdar. Dessutom har ju många fastighetsägare som har hus uppförda långt senare i tiden ofta valt att bygga en brokvist vid entrén, oftast av den modell som varit vanligast i det aktuella området, så det finns väldigt gott om brokvistar i vårt län. Äldre brokvistar är dock inte lika vanliga längs kusten och i sydöstra delen av landskapet, men även i dessa områden har det ändå varit viktigt hur entrépartiet utformades. Vi tänkte nu bjuda på en liten rundtur i Hälsingland för att visa några exempel på vad som finns att beskåda av brokvistar:

Brokvistar i Bjuråkers socken.
De ålderdomligaste formerna vad gäller brokvistar påträffas i Bjuråkers socken i norra Hälsingland där brokvistarna länge behöll sin barockinfluerade form, även långt efter att denna stil upphört att vara populär inom andra delar av landet. På Bjuråkers forngård finns ett antal exempel på dessa ålderdomliga brokvistar med svarvade balusterpelare på sidorna, men det finns även många bevarade exempel på privatägda gårdar. I Svågadalen i Bjuråkers socken, finns en byggnad med dubbla brokvistar, som jag har skrivit om tidigare här på bloggen, men det finns även fler hus i Hälsingland som är utsmyckade med dubbla brokvistar.

I Järvsö i de centrala delarna av Hälsingland finns många brokvistar med en karaktäristisk svängd form som har hämtats från rokokons formspråk. Väbevarade brokvistar finns såväl på visningsgården Karls i Bondarv som på ett stort antal privatägda gårdar.


Brokvistarna i Ljusdal med omnejd är influerade av den gustavianska stilen med brutet tak, listverk och i vissa fall med pilastastrar som bär upp brokvistens tak. Bilderna här ovan är tagna på Ljusdals hembygdsgård.

Bilder från visningsgården Ol-Anders i Alfta socken och Edsbyns hembygdsgård Mårtes i Ovanåkers socken.
De allra mest påkostade och bemålade brokvistarna finner vi i Voxnadalen, i sydvästra Hälsingland, som blivit känd för sina speciella brokvistar i klassicistisk stil, vilka ofta är försedda med ett överflöd av listverk och tandsnitt. På Edsbyns hembygdsgård Mårtes och visningsgården Ol-Anders i Alfta finns flera exempel på dessa brokvistar som förekommer på 100-tals gårdar i hela Voxnadalen i många olika utföranden och färgsättningar.

Ett klassiskt praktverk med massor av vackra foton på Hälsinglands brokvistar.
Vill du läsa mer om Hälsinglands brokvistar kan vi slutligen tipsa om den välkände hälsingefotografen Hilding Mickelssons praktverk ”Förstukvistar i Hälsingland” från 1995. Här finns mängder med exempel på försvunna och bevarade brokvistar runt om i detta landskap. På bokens framsida finns en av de två pampiga brokvistarna vid Bångagården, snidad 1844, en av de mest välkända brokvistarna i Hälsingland. Som ni säkert förstår finns det massor med fler exempel på intressanta brokvistar att lyfta fram i Gävleborgs län, så vi lär säkert återkomma till detta ämne på vår blogg vid fler tillfällen. 

7 kommentarer:

Unknown sa...

Intressant blogg ni har!

Linda

Hedwig sa...

Åh, vad kul att ni nappade på min utmaning. :-)
Det är just sådana här bidrag jag vill ha i min iver att dokumentera och berätta om våra hus. Verkligen intressant med alla hus och deras detaljer i Hälsingland. Skulle gärna göra en djupdykning bland alla fina hus. Har ju kompisar i Ovanåker, så en och annan tur blir det. Förresten på ingen av brokvistarna ser jag getabocken jag sett på flera hus i just Hälsingland - tillfälligheter.

Daniel Olsson sa...

Bocken är sedan medeltiden förknippad med landskapet Hälsingland och har genom tiderna använts i olika former på symboler och landskapsvapen mm. Vissa har förknippat bocken som en symbol för frihetskänsla, envishet och mod.

En bock finns faktiskt med på en av våra brokvistbilder, nämligen på den nedersta bilden från Järvsö socken, där brokvisten har en äldre snidad vapensköld i trä med en stående bock. Jag skulle dock annars tro att många av de bockar man idag kan se på brokvistar och husfasader är uppsatta efter 1960-talet, men äldre bockavbildningar förekommer alltså också. En del brokvistar har ju dessutom ursprungligen varit bemålade och i många fall vet man inte exakt hur de såg ut från början.

Anki sa...

Vilka fantastiska hus och förstukvistar!
Trevlig blogg som jag ska titta närmare på!

Anni sa...

Vad roligt att ni hittat till Veckans Hus och dessutom bidrar med ett så informativt och innehållsrikt bidrag!

Hedwig som håller i utmaningen är berömvärd som orkar fortsätta, så er uppskattning betyder mycket!

Om jag inte trivdes så bra i mitt eget hus här i Stockholm skulle jag gärna tänka mig en hälsingegård!

Mona sa...

Trevligt att få se alla dessa fina farstukvistar!

Emma sa...

Fantastiska "brokvistar"! Vad roligt att hitta er blogg, tack vare VeckansHus.