måndag 10 oktober 2011

Stort på gång i GävleI gårdagens Arbetarbladet fanns ett stort reportage om Gamla Grands historia, dess nya ägare och de framtida planerna för byggnaden. Här finns också ett kortare inlägg om mina, dvs byggnadsantikvariens tankar om det hela. Hela tre uppslag ägnades åt Grand!

Nya ägare är hotellkoncernen Elite Hotels. De har bl a rustat upp hotell Knaust i Sundsvall och Elite Park Avenue i Göteborg. Nu är turen kommen till Grand Hotell i Gävle! Det är spännande läsning man bjuds på. Hotellets 60 forna uthyrningsrum ska förvandlas till 125, är deras förhoppning. Inte helt lätt att få till, tänker jag. Utgår från att de anlitar en riktigt kompetent arkitektbyrå till det här uppdraget. Och med kompetent menar jag då en firma som har erfarenhet och kunskap från liknande projekt.

Extra roligt att läsa är att de nya ägarna planerar att återställa den öppna terassen mot Gavleån. Den byggdes igen under början av 1930-talet. Tänk vad glassigt att kunna sitta på terassen en varm sommarkväll, äta och dricka gott och ja, faktiskt, ha självaste Länsmuseet som utsikt!

Det kommer att bli ett givande och tagande. De inblandade parterna i byggprocessen kommer sannolikt att få kompromissa en hel del. Men en stor del av ägarens affärsidé är att renovera byggnader så att dess värden och kvalitéer kvarstår. Jag känner mig hoppfull!

Läs vad jag tidigare skrivit om Gamla Grand här, här, här och här.

3 kommentarer:

Olof Antonsson sa...

Fantastiskt roligt att läsa. Inte minst som potentiellt tecken på en nationell utveckling.

/arkitektstudent

Kerstin sa...

Tänk om man kunde tänka likadant med Stadshotellet i Karlstad som hade en fantastisk terrass men som numera är en parkeringsplats. Jag tror jag måste lägga ut några bilder på hur det såg ut.

Ulrika Olsson sa...

Kerstin! Det låter som en tråkig utveckling. Grand hotel i Gävle var rivningshotat under 1960- och början av 1970-talet. Då tänkte sig Gävle kommun ett parkeringshus just där... Och bara någon gata bort tänkte man sig att dra fram en stor trafikled. Ett gäng kulturhistoriskt värdefulla byggnader skulle då rivas. Lyckligtvis blev det inget av med någon av planerna. Något hus revs, men de flesta är kvar! Jag har skrivit om detta här: http://www.byggnadsvardgavleborg.blogspot.com/2010/09/om-tva-bevarade-byggnader-i-gavle.html