tisdag 27 december 2011

Boktips; Värmande och vackert!

Så här i mellandagarna är det dags för ett boktips: Värmande och vackert – Eldstäder och tillverkare i Hälsinglands och Gästrikland är titeln på en helt nyutkommen bok som i första hand beskriver kakelugnarnas historia i Gävleborgs län. Boken är skriven av Birgitta Lundblad i Gävle som har ägnat ett stort antal år att samla in uppgifter om länets kakelugnshistoria, ett gigantiskt ämne som nu för första gången presenteras i bokform. 

Birgitta Lundblad med den nyutkomna boken vid boksläppet på Hälsinglands museum i Hudiksvall den 16:e december.
 Till boken har även antikvarie Gunvor Gustafson vid Hälsinglands museum skrivit ett kapitel om Eldstadens historik och utveckling som ger en grundlig bakgrund till ämnet. Boken är ett riktigt praktverk med massor av vackra färgbilder där spisar och kakelugnar presenteras utförligt. Skriften bidrar även med massa ny kunskap då Birgitta Lundblad bland mycket annat har funnit inte mindre än 27 olika tillverkare genom tiderna av kakelugnar i Gävleborgs län! Boken beskriver kakeltillverkning, olika kakelugnsmästare och fabriker, kakelugnens utveckling samt hur eldstaden har påverkat hur rummen inreddes. Det här är verkligen en bok ni bör skaffa om ni är intresserade av byggnadskultur och inredningstraditioner i Gästrikland och Hälsingland - en framtida klassiker!

2 kommentarer:

Birgit ELonen sa...

Hej, Vårt företag sysslar bl a med att renovera gamla kakelugnar samt montera nya. Vi skulle gärna vilja ha boken "Värmande och Vackert" var går den att köpa?

Hälsningar
Birgit Elonen
MURTEK Sverige AB
info@murtek.se

Joel Ringh sa...

Hej Birgit!
Boken finns att köpa i t.ex. Länsmuseets museishop! Välkommen =) Bästa hälsningar, Joel Ringh