måndag 12 december 2011

Bakom port 12 finner vi:

IMG_6170

 

 

 

 

 

 

 

En hälsingegård i Östra Flor!

Tillsammans med en konservator besökte jag under hösten en gård i Flor, i Mo socken. Interiören i denna byggnad var fantastisk. Stora delar av husets rum hade mycket välbevarade tapeter från 1800-talets senare sekel. Salens väggar pryddes dock av mycket välbevarade målningar av något tidigare slag.

Målningarna är med största sannolikhet utförda av Eric Ericsson även kallad Dal-Erker. Som namnet skvallrar var han född i Rättviks socken i Dalarna år 1816. Som ung lämnade han hemmet och betecknades i hemsocknens husförhörslängder som ”lösdrivare”. Han var då bosatt i Karlskoga vilket gör att han även varit verksam som målare i dessa trakter. Flest bevarade målningar efter Dal-Erker finns det dock i södra Hälsingland.

2 kommentarer:

Birgitta Lundblad sa...

Trevligt initiativ med adventskalender där Ni visar varierade exempel på länets många fina och intressanta gårdar. Eric Ericsson har förutom i södra Hälsingland också verkat i Ockelbo i Gästrikland, där det finns tre kända interiörer. I boken Eldstäder i Hälsingland och Gästrikland, som utkommer den 16/12 finns dels dagens interiör tillsammans med en kakelugn tillverkad av Söderala kakelfabrik, dels en interiör från Ockelbo med en kakelugn, troligen av söderhamnstillverkning.
(Se även Lars Nylanders artikel om Ericsson i Hälsingerunor 2003).
Hälsningar
Birgitta Lundblad

Sven sa...

Kul att se. Eftersom jag själv har målningar av Eric.