söndag 11 december 2011

Bakom port 11 finner vi:Kafé Sparven i Gävle!

Våren 2010 slog Sparven upp portarna. Idag är det ett väl etablerat och mycket omtyckt kafé. Man får en känsla av att det alltid varit ett kafé i lokalen, allt känns liksom självklart. Men så är det inte, för här låg tidigare ett litet snabbköp.

Sparven är belägen i huset som upptar hela Kvarteret Skrivaren, som ligger invid Heliga Trefaldighetskyrkan. Det här huset uppfördes under första halvan av 1950-talet och byggmästare var Olle Engkvist, en av mina favoritarkitekter. Det är han som ritat radhusen på Ålstensgatan i Bromma, där statsminister Per Albin Hansson bosatte sig. Olle Enkvist ritade också, tillsammans med två av mina andra favoritarkitekter, Sven Backström och Leif Reinius, stjärnhusen i Gröndal i Stockholm.

Olle Engkvist, som faktiskt är född i Gävle, köpte hela kvarteret i början av 1950-talet. Då låg där trähusbebyggelse som alltså revs för att ge plats åt det stora nya u-formade huset i tegel. Påkostade material som plåtavtäckningar i koppar, orientaliskt mönstrat kakel i såväl trappuppgångar som på väggarna där det ursprungligen låg en bensinstation. Fint murade profilerade takfötter och tänka sig, ursprungsportarna är kvar de också! Väl värt ett besök om du befinner dig i Gävle!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Backström och Reinius var arkitekter, inte byggmästare.

Anonym sa...

Statsminister!

Ulrika Olsson sa...

Anonym: Uppmärksamt! Ska genast ändra! Tack!