tisdag 27 oktober 2015

På upptäcksfärd mot mer glasmosaik!

3

I måndags cyklade jag och Arbetarbladets kulturredaktör Bodil Juggas upp till Brynäs för att titta på glasmosaiker i entréhallarna på Styrmansgatan 44-52. Detta område är ritat av tre gävlearkitekter, nämligen stadsplanearkitekt Erik Larsson och arkitekterna Sten Dahlén och Kjell Kjellberg. Beslut om bygget togs 1961, det vill säga samma år som byggnationen av Urbergsterrassen drog igång. Fastighetsägare är Gavlegårdarna. Här finns fem trappuppgångar, alla fem utsmyckade med likadant mönster. Utsmyckningarna på Styrmansgatan håller inte riktigt lika hög konstnärlig klass de jag mötte på Urbergsterrassen för någon vecka sedan, men de här är ändå riktigt fina! Färgsättningen skiljer sig en del åt mellan trapphusen och mönstren är strikta. Vi slogs av vilket fantastiskt material glasmosaik är. De här utsmyckningarna är alltså nästan 55 år och ytorna är i mint condition! Som ni kan se så sträcker sig utsmyckningen utanför portarna också, vilka i sig är otroligt fina med lackat trä och stort fönsterparti.

2

1

10

4

6

5

Efter att ha besökt de fem husen på Styrmansgatan blev vi nyfikna på punkthusen i kvarteren Tallen och Borgaren på Tallgatan och Jarlavägen. Och visst! Även här finns utsmyckningar av glasmosaik i trapphusen! Här är väggarna upp mot första våningen, samt väggarna ned mot källarvåningen, utsmyckade. Stora ytor med andra ord! Här är bitarna inte lagda i något speciellt mönster, utan väggarna består av en blandning av kulörer, olika i de fem trapphusen vi besökte. Det som ytterligare förstärkte snyggheten i dessa trapphus är hur fastighetsägaren (Gavlegårdarna) hittat passande kulörer till smidesdelarna i trappräckena. Det hade antagligen varit väldigt lätt att måla dessa delar i svart, men istället har Gavlegårdarna verkligen bemödat sig med att plocka upp passande kulörer från mosaikväggarna! Himla effektfullt! Detaljer som gör en byggnadsantikvarie riktigt glad!

11

12

9

8

13

När jag gör en uppskattning av ytorna i de trapphus jag hittills har fotograferat, uppgår de till omkring 800 kvm. Gävlebeställningen låg på 3000 kvm! Var finns de övriga utsmyckningarna?! Ytterligare information som jag fått från min smålandskollega sedan sist är att det i beställningen även låg 2000 kvm glasmosaik avsett till badrumsgolv. En äldre dam vi mötte i ett av trapphusen på Tallgatan igår, visade oss så vänligt sitt badrum, men nej, ingen mosaik här. Ytskikten andades 1990-tal. Men visst ligger det nära till hands att tänka sig att lägenheterna i de områden som jag dokumenterat ursprungligen haft badrumsgolv av glasmosaik?

Bor du i ett hus med entréhallar utsmyckade med glasmosaik, eller känner du till lägenheter som har, eller har haft, golv av glasmosaik i badrummen – kontakta mig eller lämna en kommentar till detta inlägg!

Inga kommentarer: