måndag 12 oktober 2015

Nytt bloggtema: Barnböckernas hus och kulturmiljöer!


Idag inleder vi en helt ny rad av temainlägg här på bloggen, nämligen "Barnböckernas hus och kulturmiljöer". Hur många inlägg temat ska innehålla har vi ingen aning om ännu och det beror kanske även på vilken respons vi får från er bloggläsare, men lite mer om det i kommande inlägg.

På Länsmuseet har vi under senare tid pratat en hel del om barnböcker och om hur hus och kulturmiljöer skildras i dessa idag och när vi själva var yngre. En orsak till detta var bland annat den trevliga barnboken "Pelle och världsarvet" av Ann-Sofie Jeppsson och Jens Ahlbom som kom ut i våras och som på ett pedagogiskt och spännande sätt i bokform presenterar hälsingegårdar för barn. Att läsning för barn i unga år är viktigt för språkutveckling och lärande är väl de flesta överens om, men det är även betydelsefullt hur olika ämnen presenteras för barn för att deras nyfikenhet ska väckas och deras kunskap om tillvaron ska kunna växa.


Själv var jag på Bokmässan i Göteborg för någon vecka sedan och tittade då en del på nyutkomna barnböcker från stora och små förlag. Men vi har inte bara letat bland de nyutgivna titlarna i bokhandlarnas och förlagens barnavdelningar, utan vi har i ännu större utsträckning letat efter äldre barnböcker om dessa ämnen på loppisar, i barnkammare och inte minst i våra egna gömmor. Att göra en djupdykning bland sina egna barnböcker, som man inte sett på närmare 30 år, är lite som att göra en resa tillbaka i tiden. Vissa av barnböckerna känns inte alls särskilt bekanta, medan återseendet av andra är desto mer glädjande och gör att minnen och känslor från barndomen dyker upp på nytt.

Vi har inte alls några ambitioner att göra någon fullständig genomgång om hur hus och kulturmiljöer har skildrats i barnböckernas värld genom historien. Det vore ju ett forskningsämne för sig! Denna serie temainlägg får istället ses som våra personliga intryck av olika barnböcker som på skilda sätt berör dessa ämnen utan någon rangordning eller försök att placera böckerna i någon som helst kronologisk ordning. Följ med oss på en annorlunda spännande färd bland barnböckernas hus och kulturmiljöer!

Inga kommentarer: