måndag 26 oktober 2015

Barnböckernas hus och kulturmiljöer: "Runt omkring oss hemma"


När jag var mindre gillade jag böcker där man kunde se hus och båtar mm i genomskärning. Att betrakta ett hus på olika sätt som man annars aldrig kunde och därigenom förstå hur olika rum och utrymmen låg i förhållande till varandra. En barnbok av denna modell som jag hade när jag var mindre är den ursprungligen engelska bilderboken "Runt omkring oss hemma" skriven av Deborah Manley och Diane James och försedd med illustrationer av Moira och Colin Maclean utgiven 1976 i Sverige på förlaget Kärnan.

Boken är gjord så att den ska passa riktigt små barn som lär sig olika ord för första gången, barn som lär sig läsa och de lite äldre barnen som lär sig engelska, då ett stort antal ord står skriva både på svenska och engelska. Boken består inte alls av någon text utan av ett antal uppslag med olika teman och de valda uppslagen här är de som har allra mest anknytning till vårt bloggtema.


Jag tror det är viktigt att barnböcker väcker nyfikenhet och får barnen att tänka vidare. Att som i det här fallet få barn att förstå att hus kan se ut på väldigt många sätt och att hus som först kan kännas väldigt främmande samtidigt är hemma för någon annan. Att boken skrevs på 1970-talet framgår troligen både av inredning och personernas klädsel, men detta är ju också intressant så här snart 40 år senare.


Vet du förresten om att det är läslov nu? Ja, nästan i varje fall. Det finns nämligen en sammanslutning som kallas Läsrörelsen som består av en lång rad organisationer, bibliotek, föreningar, bokförlag och andra som har som målsättning att döpa om höstlovet till läslovet för att inspirera till läsning. Om de lyckas med denna ambition återstår att se, men det låter ju onekligen rätt trevligt med ett lov som man kan ägna just åt bokläsning. 

Inga kommentarer: