torsdag 9 augusti 2012

Koppartjuvar stjäl från de döda och häller ut askan

stulen kopparstaty, gävle
STULEN! Statyn på Judit och Viktor Lundgrens familjegrav är borta.
Foto: Länsmuseet Gävleborg 2005.

Vi har nåtts av en vedervärdig nyhet. I går morse upptäcktes att tre statyer stulits från Gamla kyrkogården i Gävle. De har varit utsmyckning på familjerna Lundgrens, Krokströms och Brodins, gravvårdar och är gjorda av koppar. Nu finns statyerna på den svarta marknaden där syftet är att smälta ner dem för att återanvända den dyrbara metallen!

stulen kopparstaty, Gävle
STULEN! Statyn på Mette och Theodor Krokströms familjegrav är borta.
Foto: Länsmuseet Gävleborg 2005.

Men även om priset är högt på koppar, är priset för skulpturerna som konstverk ännu högre. Statyerna på den första och den tredje bilden är nämligen gjorda av den internationellt erkända skulptören och målaren Ida Matton och den på mittersta bilden är gjord av Nordin. Förutom att gravarna är skändade är det alltså oersättliga konstföremål som har försvunnit.

Stulen staty, Gävle
STULEN! Statyn på Brodins famljegrav är borta.
Fotot är från Gävledragets hemsida.

Stölderna var inte nog för att tjuvarna skulle få utlopp för sin skadeglädje. De klättrade även över järnstaketet till Kjellersteds grav, tog ner urnan som stod på pelaren och hällde ut askan på marken. Alltihop är så vidrigt att man mår illa.

Gamla kyrkogården i Gävle
SKÄNDAD! Urnan på pelaren plockades ner och den avlidnes aska hälldes ut.
Foto: Länsmuseet Gävleborg 2005.

Hur ska sådant här kunna förhindras? Ska kyrkogården behöva ha hundpatruller på nätterna, kameraövervakning, larm på gravstenarna?! Hoppas innerligt att priset på koppar sjunker drastiskt innan landets kyrkogårdar, parker och byggnader fullkomligt plundras.

Inga kommentarer: