onsdag 29 augusti 2012

Byggnadsvård & Sysselsättning 2012

För tredje året i rad har vi dragit igång projektet Byggnadsvård & Sysselsättning. Denna gång har vi landat i Norra Hälsingland.
Precis som tidigare år har fem hembygdsgårdar valts för att medverka i projektet. Hembygdsföreningarna får hjälp med restaureringen av några byggnader. En hantverkare med inriktning på byggnadsvård fungerar som kursledare och leder arbetet som utförs av en grupp arbetssökande som går kursen.
Photo 2012-06-21 10 09 52
Först ut var Ljusdals hembygdsgård. Där har vi bland annat lagt om vedtaken på en skvaltkvarn samt en bastu. Vi har bytt syllstockar, lagt om spåntak och renoverat fönster med blyspröjs.
Ljusdalsposten var på plats och skrev ett litet reportage som kan läsas HÄR.
IMG_0138
Norrbo hembygdsförening har tack vare restaureringshjälp från projektet kunnat förvärva två byggnader som tidigare var lämnade att förfalla.
IMG_6649
IMG_6255
Husen har tidigare ägts av Hålsjö lin- och tröskverksförening. Rent estetiskt ser de inte ut att vara mycket för världen, men innanför portarna kan vi finna en hundraårig maskinpark som drivits med tändkulemotor.
Photo 2012-08-28 11 20 49
Nu har turen kommit till Ramsjö hembygdsgård, där bland annat arbetet med takomläggning pågår för fullt. På tur står därefter Bjuråker hembygdsgård samt Delsbo forngård.

Inga kommentarer: