onsdag 1 augusti 2012

Kolla in! Hälsinglands museum

I Hudiksvall finns många roliga utflyktsmål. Hamnmagasinen kanske är de mest kända och får ofta illustrera Hudiksvall i olika sammanhang. I denna stad finns också ett spännande museum - Hälsinglands museum.

Att kliva in i utställningen "Haaken Gulleson - Mästaren från Fläcka" är nästan en andlig upplevelse. Öga mot öga med skulpturer tillverkade i konstnären Haaken Gullesons verkstad, för ganska precis 500 år sedan, väcks många tankar om tro och hur det var att vara människa då och hur det är idag.
Skulpturerna tillverkades för olika kyrkor i Hälsingland, genom en räddningsinsats på 1800-talet är de sparade till våra dagar. Bredvid utställningen kan man kliva in i ytterligare en magisk värld - Gulleson och hans tid filmatiserad med olika tekniker. Den mörka grottan bjuder både på ett faktaspäckat bildspel och en tecknad saga för hela familjen.  
I den gamla bankbyggnaden, ritad av arkitekten Ernst Jakobsson 1879, visas många fler utställningar värda att besöka. Vad sägs t.ex om väggmåleri från 1500-talet i utställningen "Böndernas prakt"? Alftafyndet som visas här är ett av de äldsta beläggen på hur bondgårdar utsmyckades sedan lång  tillbaka i tiden. Utsmyckningen är en del av den tradition som bidragit till Sveriges senaste världsarv - hälsingegårdar.Läs mer om Hälsinglands museum på hemsidan HÄR.

Inga kommentarer: