fredag 11 maj 2012

På besök i en gammelbyggning i Jättendal


Gammelbyggningen som blev av med drygt en tredjedel av plåttaket under stormen Dagmar 2011.
Stormen Dagmars härjningar i länet på annandagsnatten 2011 har jag skrivit om tidigare här på bloggen, läs mer HÄR. Under hela vintern och våren har därefter ett stort antal ytterligare fall kommit till vår kännedom där byggnader skadades av fallande träd, bortblåsta byggnadsdelar och till och med ett härbre som blåste av sina grundstenar! Nyligen var jag till Jättendals socken i nordöstra delen av Hälsingland i ett sådant ärende. På en välbevarad gammelbyggning rev stormen bort drygt 60 kvadratmeter av det gamla falsade plåttaket och jag var nu till gården för att dokumentera skadorna och diskutera de kommande åtgärderna med ägaren samt en byggentreprenör och en plåtfirma. Byggnaden har många välbevarade detaljer och ägaren är mån om att allt ska göras på rätt vis för att husets karaktär ska bevaras.

Detalj av glasverandans utsmyckning.
Gården ligger i en välbevarad bymiljö med flera äldre gårdar i rad med vacker utblick över den uppodlade Jättendalsbygden. I vinkel med gammelbyggningen finns ytterligare ett bostadshus vilket är sammanbyggt med ladugård, djurhus och loge. Det äldre huset är av en modell som är ganska vanlig i denna del av Hälsingland och enligt uppgift ska det vara byggt på 1870-talet av byggmästare Hast från Hassela, som bland annat även uppfört granngårdens gammelbyggnad. Från början lär dock huset i första hand ha använts som en fest- och representationsbyggnad som nyttjades vid större familjehögtider och liknande. Jag tänkte nu att vi ska göra en kort rundvandring i detta intressanta hus:

Foton från det mittersta rummet med det tapeterade taket.
Den stora glasverandan sträcker sig ganska långt inåt i huset och bildar ett stort ljust sommarrum med väggar klädda med pärlspontspanel i ljusgrön kulör. Till höger ligger en stor sal, som under 1900-talet en period även fungerade som skolbespisningslokal, men husets mest påkostade rum ligger i mitten rakt innanför sommarrummet. Här står en vitglaserad rak kakelugn med profilerat krön och väggarna är tapetserade med en blomstermönstrad färgstark tapet, som enligt byggnadsantikvarie Ingela Broström var vanlig på 1890-talet, medan rosenbården enligt Ingela pekar mer mot att rummet har inretts närmare sekelskiftet 1900. Därtill är även taket tapetserat, något som var relativt vanligt vid denna tid. De två övriga rummen på bottenvåningen utgörs av en långsträckt kammare med en rund vit kakelugn och ett kök med järnspis, båda dessa rum tapetserade på 1920- eller 1930-talet.

Den övre hallen med sin 1890-talstapet.
Från sommarrummet leder en en dörr och en rak trappa upp till övervåningen och en stor hall med en ljus 1890-talstapet kombinerad med grå och vitmålade snickerier. På detta plan finns ett kök med skafferi och kammare samt en mindre sal med en påkostad profilerad vit kakelugn. Inredningen och ytskikten är här huvudsakligen från 1940-talet. Ovanför bottenvåningens sal finns ett oinrett vindsutrymme. Vi får hoppas att gammelbyggningen snart kan ha ett helt falsat plåttak igen så att detta hus får behålla sin välbevarade äldre karaktär såväl till det yttre som det inre.

Jag, fastighetsägaren - journalisten och radiomannen - Täppas Fogelberg och Bengt Wallin, WEAB bygg, Gnarp framför gammelbyggningens glasveranda.

Inga kommentarer: