tisdag 27 september 2011

Järnkoll på Bokmässan!

På bokmässan 2011 var vi tre stycken som åkte ned till Göteborg för att representera Länsmuseet och Järnriket på Bokmässan 2011. Vi körde stenhårt med vårt tema Järnkoll på Järnriket, i och med att samtliga föredrag från våran sida hade anknytning till Järnriket!
Bokmässan är Sveriges största kulturmässa och går av stapeln varje år i slutet av september. I år blev vi tillfrågade att vara med och representera Region Gävleborg med Länsmuseets publikationer av kulturhistoria. Med oss ned på mässan hade vi även tagit med oss publikationer från Hälsinglands museum och Gästriklands kulturhistoriska förening.
Nedan följer lite information om de föredrag som Länsmuseet bjöd på!

Järnkoll på stål
Anna Lindgren höll två föredrag om den kommande boken "Nedslag i verket. Dokumentation av modern stålindustri - exemplet Ovako Hofors" som lanseras i November. I bred samverkan har processer och tung utrustning vid Ovako Hofors inventerats och beskrivits i text och bild. Det är första gången en modern stålindustri har dokumenterats på det här sättet. Förhoppningen är att boken ska inspirera näringsliv och museer att dokumentera industriverksamhet för kommande generationer!

Järnkoll på textil
Anna Forsberg höll tre anföranden om den unika Ulfsparresamlingen som är en av Sveriges största textilsamlingar. Gästriklands kulturhistoriska förening kommer att i samarbete med Länsmuseet Gävleborg ge ut en bok om Hedvig Ulfsparre 2013 som kommer handla om hennes liv tillsammans med brukspatron Per Eriksson under 1900-talets första hälft. De skapade med hjälp av Per Erikssons växande förmögenhet från järnindustrin ett utav Gästriklands vackraste hem med fokus på just textil och hemslöjd. Ulfsparresamlingen ägs idag av Länsmuseet Gävleborg.

Järnkoll på Erskine
Joel Ringh höll två föredrag om boken ArkitekTur som kom förra året. Boken är en guide till den världsberömde arkitekten Ralph Erskines arkitektur i Järnriket Gästrikland och Bergslagen. ArkitekTur syftar till att ge fördjupad kunskap om Erskines produktion i Bergslagen och Gästrikland. Men även till att visa upp modernismen inom Järnriket som är av världsklass!

På mässan fick vi en hel del frågor om Länsmuseet och länet i stort vilket var väldigt kul. Det märks att det finns ett stort intresse för Länsmuseet och vårat län. Vi ser framemot att åka ned på mässan nästa år igen!

Inga kommentarer: