tisdag 31 december 2013

Bloggårskrönika 2013



2013 avslutade vi med ett fängslande besök på Fängelsemuseet i Gävle.

Så har vi nått fram till slutet av 2013 och det är dags att summera ännu ett händelserikt kulturmiljöår i Gävleborgs län. Som vanligt har vi utfört och varit delaktiga i mängder av projekt som vi inte har skrivit om här på bloggen, men en återblick på 2013 års blogginlägg ger ändå en ganska god bild av ett antal ämnen och frågor vi har arbetat med under året.

Världsarvsinvigning vid Fågelsjö gammelgård. 
Under 2013 dök hälsingegårdarna upp i allt fler sammanhang, här exempelvis på X-trafiks turlistor både med röd och grön färgsättning.
Ett ämne som återkommit gång på gång i våra inlägg 2013 är givetvis hälsingegårdarna. Under vintern och våren genomförde Ingela en rad välbesökta föreläsningar på olika platser i länet om gårdarnas inredningar och användning tillsammans med Anders Assis vid Ljusdalsbygdens museum och Lars Nylander vid Hälsinglands museum, som vi skrev om HÄR. Ingela var även med och tog fram Länsmuseets stora sommarutställning "7 världsarvsgårdar från insidan – En utställning om hus och människor i Hälsingland", som fanns till beskådande under sommaren och en stor del av hösten. Vi deltog även vid hälsingegårdarnas dag på världsarvsgården Gästgivars i Vallsta. Den allra största händelsen inom detta område var dock utan tvekan den officiella invigningen av hälsingegårdarna den 25 maj, en strålande dag med arrangemang på samtliga sju världsarvsgårdar under dagen och en stor minnesvärd fest på Stene gård i Järvsö på kvällen, som vi beskrev så HÄR.

02B. Silvanum2
Silvanum i Gävle

Vi har även engagerat oss i en rad frågor som rört hotade kulturmiljöer, exempelvis den borttagna biljettkuren på den tidigare biografen Spegeln i Gävle och rivningar av äldre bostadshus i Säversta i Bollnäs. Men vi har även använt bloggen för att lyfta fram kulturmiljöer eller byggnader och detaljer som vi anser är viktiga att uppmärksamma, som exempelvis Silvanum i Gävle eller staket och grindars betydelse i våra kulturmiljöer.

[IMG_7063%255B2%255D.jpg]
Forsbacka bruk.
Arbetet med Järnriket har fortsatt även under 2013 och Erika har varit engagerad i en lång rad av dessa kulturmiljöer. En av dessa är Wetterlings yxsmedja, som Erika beskrev på följande vis här på bloggen. Anna och Erika har dessutom arbetat med en förstudie kring möjligheterna till ett framtida byggnadsvårdsprojekt i Forsbacka bruk.
 


Under 2013 har ytterligare sju skyltar rörande Gävles kulturhistoria kommit upp runt om i staden. Årets etapp rörde sig från Rådhuset och ut mot Alderholmen. Skyltprogrammet Vi skyltar Gävles historia! som vi driver tillsammans med Gävle kommun, är nu inne på femte året. Bilden ovan är tagen under invigningen av årets skyltar. Det var en ljum kväll i augusti som Ulrika och ett femtiotal åhörare tog sig en promenad i spåren av skyltarna och fördjupade sig ytterligare i byggnadens eller platsens kulturhistoria. Samtal uppstår och nya kontakter knyts. Det är helt klart att skyltarna berör!

Kafferepet.
Bland årets övriga programpunkter som vi varit arrangerat skulle vi kunna nämna Gosedjursövernattningen på Museet, byggnadsvårdslägret för barn, föredrag om Söderhamns byggnadshistoria samt den kulturhistoriska festivalen i Ljusdal som i år hade temat "Brott och straff". Ett annat uppmärksammat arrangemang var det kafferep som vi anordnade på Länsmuseet i oktober där besökarna både fick lära sig mer om och uppleva ett traditionellt kafferep. Troligtvis återkommer vi med ett nytt kafferep under 2014.

Från den tillfälliga polisstationen vid den kulturhistoriska festivalen i Ljusdal.



Till sist i denna årskrönika har Ulrika plockat ihop en bildkavalkad från det gångna året och skrivit några rader till dessa foton:







Som avslutning vill jag bjuda er på ett axplock välbevarade och inspirerande miljöer som jag har haft möjlighet att besöka under året. När vi byggnadsantikvarier är ute i fält och besöker miljöer, tittar vi på helheten men naturligtvis är det ju alla små detaljer som tillsammans bidrar till ett välbevarat helhetsintryck. Det kan vara spår i form av patina, t ex att man kan se hur fingrarna nött ytan kring en nyckel i ett väggfast skåp. Det kan också vara detaljer i form av en tidig färgsättning, ihop med en tidstypisk tapet. När man besöker en miljö som inte känns tillrättalagd, utan som känns… äkta.

Strax innan midsommar besökte jag en övergiven fäbodvall strax utanför Alfta. Göken gol, fåglarna sjöng, trädens blad susade i vinden och Lupinerna stod i finaste blom. Det är såna här dagar jag plockar fram ur minnet när jag blir sittande inne på kontoret långa perioder under vinterhalvåret.





Från oss alla till er alla:

ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR 2014!

önskar

Anna, Daniel, Erika, Ingela och Ulrika

Inga kommentarer: