onsdag 11 december 2013

Ljusdals köping fyller 100 år!

Vår bild av järnhandlare Signeuls kontor, med utsikt mot skohandlare Åbergs hus, vilket låg mitt på nuvarande Coop-parkeringen, ingår som en del i jubileumsutställningen.
För exakt 100 år sedan, den 12 december 1913 satte kung Gustav V sin namnteckning på ett privilegiebrev och därmed var det formellt beslutat: Ljusdals samhälle, som sedan 1889 varit ett municipalsamhälle, blev från och med 1 januari 1914 en köping med större eget beslutsfattande och möjlighet att ta lån för att finansiera nya vägar, vatten- och avloppsledningar och andra gemensamma angelägenheter. En ny stadsplan hade just tagits fram och storslagna planer fanns hur samhället skulle växa och bland annat förses med en ny kyrka mitt i centrum. I den unga köpingen var mycket reglerat och de styrande tog exempelvis beslut i frågor kring stadsplanering, byggande, polisväsende, hälsovårdsfrågor och matvaruhantering.

Anders Assis från Ljusdalsbygdens museum invigningstalade om viktiga ögonblick i Ljusdals köpings 100-åriga historia vid invigningen av utställningen och hela det kommande jubileumsåret, vid ett arrangemang i Ljusdals förvaltningshus den 10 december.

För att uppmärksamma detta 100-årsjubileum finns nu en utställning i kommunbibliotekets foajé som arkivassistent Elsie Norberg och jag har tagit fram. Utställningen bygger på nedslag vi gjort i kommunens digra arkiv som får berätta om tiden, illustrerade med inlånade foton från Ljusdalsbygdens museum. Kom och läs mer om regler för kälkbacksåkning inom köpingen, titta in i järnhandlare Signeuls kontor där köpingsnämnden höll sina möten innan man hade något eget hus att hålla till i och missa inte varför det sitter en liten ekorre i en av montrarna!

Utställd ekorre.
Utställningen pågår till 13 januari, men under jubileumsåret 2014 kommer det också ske en rad andra aktiviteter i Ljusdal med anknytning till köpingens 100-årsfirande. Fram till den 7 januari pågår den årliga bildgåtan "Det hvar på köpingen" som går ut på att söka byggnadsdetaljer i Ljusdals köping. Se mer info HÄR. Tävlingshäftet, som kostar 20 kronor säljs i Förvaltningshusets reception, på Ljusdalsbygdens museum och Länsmuseets kontor i Ljusdal. Alla intäkter går direkt till 2014 års upplaga av Det hvar på tiden, Ljusdals kulturhistoriska festival, som i år givetvis också kommer att uppmärksamma köpingens 100-årsfirande. Dessutom blir det sommarutställning på Ljusdalsbygdens museum och minst en rundvandring med detta tema. Se mer inormation fortlöpande om kommande programpunkter på Ljusdals kommuns hemsida.

Från utställningen i bibliotekets foajé.

Inga kommentarer: