fredag 6 december 2013

Gravkorets nya uniformMinns ni det här? För lite mer än två år sedan var jag ute med konservator Per Mattsson för att titta närmare på Elfbrinkska  och Enneska gravkoren som finns på Gamla kyrkogården i Gävle. I höstas drog fasadarbetena igång, först på Elfbrinkska och sedan på Enneska. Nu i vecka avtäcktes Elfbrinkska från inklädda byggnadsställningar.

Och som ni ser har gravkoret nu fått en ny uniform! Precis som Per kunde säga redan på plats där för två år sedan, redan innan färgproverna var analyserade, hade gravkoret från början varit ljust, ljust grått och målat med linoljefärg. Utifrån Pers färgdokumentation är det nu den ursprungliga färgsättningen som håller på att återskapas! Och det med den ursprungliga färgtypen också, nämligen linoljefärg!

Den gamla putsen var dessvärre i dåligt skick och fasaderna hade dessutom flera sentida lagningar med felaktigt bruk, vilket motiverade att all gammal puts knackades ner. Men först dokumenterades alla putsprofiler av putsfirman. Ett mödosamt men ack så viktigt jobb! Målsättningen då sådana här arbeten utförs på byggnader med högt kulturhistoriskt värde är alltid att bevara så mycket av tidiga material som möjligt och i de fall då det inte är möjligt, försöka återskapa dessa så nära originalet som möjligt.


Nu tycker ni kanske att byggnaden ser lite märklig ut ändå, trots sina nya ljusa fasader. De mörkt röda partierna, som är av gjutjärn, passar liksom inte in. De är ännu bara rostskyddsmålade men ska målas in i den ljusare grå kulören till våren när vädret tillåter. Likaså återstår arbeten med fönster och dörrar. Detta arbete kommer sannolikt att utföras under vintern.

Så helt klart är alltså inte Elfbrinkska gravkoret förrän nästa vår, men visst kan man redan nu förstå hur fint det kommer att bli när det är färdigt?

1 kommentar:

Magnus Sälgö sa...

Fantastiskt fin web.... vore kul att länka ihop detta med WIkipedia, Wikidata vilka bilder som finns att koppla ihop etc...

Jag gör en liten test med länkad data och Gamla Gäcle Kyrkogprd och ser hur vi kan koppla ihop personer, gravar med Digitaltmuseum, Länsmussetm Svenskt Biografiskt Lexikon etc...

Hör gärna av er om ni har tankar

Magnus Sälgö
0705937579
salgo60@msn.com

ex. min test http://minancestry.blogspot.com/2020/03/gavle.html