Härbre i Sandvik som timrades för mer än 700 år sedan. Foto: Anna Sundberg, Länsstyrelsen.
Har ni sett att historikern Dick Harrisson bloggar om historiska händelser och byggnader? Häromdagen skrev han om de äldsta kända byggnaderna i Sverige - Granhults kyrka i Småland uppförd av trä på 1200-talet och tornet till Husaby kyrka på Kinnekulle byggt av sten omkring år 1100.
I Gävleborgs län är den äldsta kända träbyggnaden ett härbre i byn Sandvik i Ljusdals kommun. Den är årsringsdaterad till åren 1298-99. En av sädesbingarna i härbret har daterats med samma metod till åren 1322-23. Denna byggnad timrades alltså för mer än 700 år sedan!
Den äldsta kända stenbyggnaden i länet är 100 år äldre - Högs kyrka i Hudiksvalls kommun. Den har daterats med hjälp av takkonstruktionens årsringar till 1191-92.
Än idag står dessa byggnader mot väder och vind. Och används till sin ursprungliga funktion. Snacka om att det finns hållbara material och byggmetoder!
2 kommentarer:
Som stenbyggnad är väl ändå Söderala kyrka lite äldre?
En källa är: http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6derala_kyrka
Hej Peter!
Tack för din kommentar! Det jag menade i inlägget är att Högs kyrka är den äldsta säkert daterade stenbyggnaden. Söderala kyrka är kanske äldre som du skriver, vi vet dock inte säkert när den byggdes utan stilhistoriskt tror man att den uppfördes under 1100-talets andra hälft eller början av 1200-talet.
Om det finns ursprungligt trävirke kvar i kyrkan så hoppas jag att en årsringsdatering kan göras!
Skicka en kommentar