torsdag 25 augusti 2011

Arkeologidagen 2011

På söndag 28/8, kl. 14.00 arrangerar Länsmuseet en visning av den gamla kultplatsen vid Högs kyrka!
Länsmuseets arkeologer Inga Blennå och Katarina Eriksson tar dig med på en rundvandring, visar fornlämningen och berättar om sommarens undersökning av kultplatsen vid kyrkan i Hög.
Vi har flera uråldriga kultplatser i vårt län. Betydelsefulla, mytomspunna platser med en lång och fantasieggande historia. I ett stort EU-projekt i samverkan med Estland och Lettland har vi nu möjlighet att undersöka en av de mest spännande platserna i länet – kultplatsen vid Högs kyrka. Kyrkan i Hög kan vara den äldsta i Hälsingland. Storhögarna, runstenarna och gravkloten i området är unika.
Under sommaren har första delen av projektet startat i form av en arkeologisk utgrävning kring kyrkan. Då hittade vi en mystisk stencirkel med rödockra i åkern. Intill storhögarna från trehundratalet hittade vi också lämningarna efter ett stort långhus, troligen från samma period. Huset har haft stödstolpar eller en palissad av en typ som gör att det liknar ett s.k. Trelleborgshus. Det var bara riktigt förmögna ätter som byggde sådana hus. Detta visar också att folket i Hög har haft kontakter med romarriket. Troligen sysslade de med pälshandel.
Tid: Söndag 28 augusti kl 14

Plats: Högs kyrka. Samling vid klockstapeln
Vägbeskrivning: Ta av från E4 vid mellersta infarten i Hudiksvall. Ta till vänster i första rondellen, på gamla Bergsjövägen. Ta in till vänster mot Hög. Passera under E4 och Hälsingtuna kyrka. Efter några kilometer kommer man till Högs kyrka.
Kontakt: Katarina Eriksson, 026-655618 alt 073-800 35 08.
Läs mer om projektet Cult Identity här.
Följ arbetet på museets arkeologiblogg.
Arkeologidagen anordnas i år på uppemot 50 platser runt om i Sverige. Riksantikvarieämbetet är initiativtagare.

Inga kommentarer: