torsdag 11 augusti 2011

Färgfunderingar?

På sommaren är det många som ringer till oss på museet och har funderingar om sina hus. Många frågar om färg. Vilka färger användes förr? Vad kan man använda idag? Hur kan man ta reda på hur huset var målat från början?

Fram till 1900-talets första hälft har slamfärg, till exempel Falu rödfärg, varit den vanligast förekommande fasadfärgen. Den tillverkas fortfarande i Falun (om man inte väljer att koka egen rödfärg förstås), åldras vackert och är lätt att måla med. Till snickerier och släthyvlade paneler har linoljefärg använts under de senaste seklerna. Linoljefärg åldras också fint, är en naturprodukt och de äkta pigmenten ger vackra kulörer.

Vill man veta exakt hur ens hus såg ut när det var nybyggt och nymålat kan man ta hjälp av en konservator för att ta prover och analysera färglagren.

I länet finns några återförsäljare som specialiserat sig på äldre färgtyper. I Hälsingland finns Måleriverkstan i Järvsö och i Gästrikland finns Barrolin och Gysinge Centrum för byggnadsvård. Hos dem hittar du tradtionella färgtyper som linoljefärg och slamfärg.

Tips på litteraur om traditionell färg hittar du längst ned på museets hemsida om byggnadsvård genom att klicka här.

Inga kommentarer: