söndag 1 juli 2012

Kolla in! Hälsingegårdar slår upp portarna för dig


Hälsingegårdarna är nu världsarv! Läs mer om världsarvet HÄR.

På onsdag den 4 juli har du möjlighet att ägna hela dagen åt hälsingegårdssafari. Under en dag slår 30 gårdar upp sina portar och visar det bästa man har. Vissa av gårdarna är normalt inte öppna för allmänheten utan kan bara besökas just den här dagen. En av dem är Jon-Lars i Flor, i närheten av Mo kyrka.
Salen i det gamla bostadshuset på Jon-Lars är värd en resa i sig. Det är dalmålaren Erik Eriksson som har prytt väggarna med detaljrika landskapsutsikter i 1850-talets typiska, lysande färgskala. Här finns fantasifulla byggnader, människor i tidstypiska kläder, idisslande kor och samer med renar. Det är inget rum att jäkta igenom; här gäller det att ta sig tid att ta in alla detaljer.
Vägg i vägg med salen ligger en liten kammare som tapetserades vid samma tid. Det livfulla rankmönstret i grönt med sin elegant formklippta takbård var helt i takt med sin tid: en rumsinteriör som inte skulle ha skämts för sig i en borgerlig våning eller på en mindre herrgård omkring 1850. Även i resten av huset finns många intressanta tapeter från 1800-talets slut och 1900-talets första år att upptäcka.
Från Jon-Lars är det inte långt till Sörböle gård med magnifika landskapsmålningar. Passa på att jämföra. Visst kan man se både likheter och skillnader i måleriet? Och på Gästgivars i Vallsta finns chansen att lyssna till vår egen Daniel Olsson, som visar runt på gården. Det blir en dag att komma ihåg.

Här hittar du alla gårdar, med öppettider och kontaktuppgifter:
Och även om du inte har möjlighet att åka till Hälsingland just på onsdag lönar det sig att kolla in listan ändå. En del av gårdarna har öppet även vid andra tillfällen under sommaren.

2 kommentarer:

Susanne Svensson sa...

Tack för ett fint och välfyllt blogginlägg om vår gård. Den 3,4,5 Juli kl 12-20 är gården öppen för allmänheten. Det kommer erbjudas fika och aktiviteter. Välkomna!
Varma hälsningar
Susanne Svensson m. familj

Anna Lindgren sa...

Roligt att du gillade blogginlägget Susanne! Och tack för informationen om öppettider!