fredag 27 juli 2012

Hur gick världsarvsförklaringen till?

Vi är många som är nyfikna på hur det egentligen gick till där borta i St Petersburg den första juli då Hälsingegårdarna skrevs in på världsarvslistan. I dagens Arbetarbladet berättar Lena Landström på länsstyrelsen om hur tankarna på ett världsarv väcktes för 15 år sedan, hur nomineringsarbetet gick till och det rafflande mötet i världsarvskommittén för några veckor sedan då beslutet inom UNESCO togs. I Arbetarbladet liknas vägen till världsarvet en Hollywoodfilm, lika spännande och med en twist på slutet. Läs den tre sidor långa artikeln HÄR.

Gårdsägarnas varsamma hantering av hälsingegårdarna genom århundranden är förklaringen till att så mycket kulturhistoria finns bevarad i våra dagar. Vill du engagera dig i hälsingegårdarnas framtid och i deras spännande och mångfacetterande historia? Föreningen Hälsingegårdar är öppen för alla! De ordnar föreläsningar, studieresor och mycket annat. Läs mer på deras hemsida HÄR.

För dig som vill uppleva någon av hälsingegårdarna som är öppna för besök kan du börja din resa genom att botanisera på hemsidan halsingegardar.se eller hos Hälsingland Turism. Om du har vägarna förbi Gävle visas ett bildspel i entrén på Länsmuseet Gävleborg om de sju gårdarna på världsarvslistan och några exempel från de övriga 1000 hälsingegårdarna.

Inga kommentarer: