lördag 2 juni 2012

Kolla in! Hembygdsgårdarna i länet


I Gävleborgs län finns 65 hembygdsföreningar och nästan lika många hembygdsgårdar. Under flera somrar har jag haft förmånen att arbeta med många hembygdsföreningar ute på deras gårdar. Förutom att hembygdsrörelsens historia i sig är intressant är naturligtvis även gårdarna med alla sina byggnader riktig mumma för en byggnadsantikvarie! Och sen... alla möten med dessa fantastiska personer som engagerar sig i gårdarna och hembygdsrörelsen! Det finns en enorm samlad kunskap inom rörelsen!


Personligen går jag mest igång på interiörerna! Vilket inredningsmagasin kan erbjuda det som finns på gårdarna? Kulturhistoriskt uppmöblerade interiörer. Patina som är på riktigt och inte framgnussad genom sandpapper. Små, små detaljer som är så viktiga för helheten. Perfekt inspiration för alla som renoverar ett gammalt hus och vill inreda på ett tidstypiskt vis! Och allt hantverk som finns på gårdarna! Vilka skatter! Och tänk vilka inspirationskällor de utgör för designers, konsthantverkare och slöjdare!

Åk och fira midsommar på en hembygdsgård! Många av gårdarna håller öppet under sommaren. Sväng förbi en gård när du är ute och far i vårt vackra län!

Mer information om hembygdsföreningar i Gävleborgs län hittar du här!

2 kommentarer:

med nål och tråd sa...

Otroligt vilka vackra miljöer. Tänk hur det såg ut och vilket liv det måste varit i stugorna när folk hade dessa gårdar som sina hem.

Nirs Peter Nordin sa...

En sån fantastisk skatt vi har i alla dessa miljöer. Så fjärran från den likriktade låtsasverklighet man ser i alla inredningsreportage från hem i "lantlig gammaldags stil". Tänk om dessa inredare, i stället för att gå loss på sina möbler med vit färg och sandpapper, kunde hämta inspiration där den faktiskt finns på riktigt!