tisdag 19 juni 2012

Ljusdals film- och teaterhistoria uppmärksammad

Bildspelsvisning i Riobiografen.
Under lördagen den 16:e juni ägde årets upplaga av Det hvar på tiden - Ljusdals kulturhistoriska festival rum i centrala Ljusdal och i år lyftes ortens film- och teaterhistoria fram. Bland annat uppmärksammade vi att familjen Ellström har visat film i 100 år i Ljusdal. När verksamheten var som störst drev familjen fyra biografer bara i Ljusdal och en i Färila. Idag är det Krister Ellström som är biografdirektör, barnbarnsbarn till grundaren A. P. Ellström. Runt om i festivalområdet fanns äldre filmaffischer att beskåda och i magasinet fanns en miniutställning med några nedslag i Ljusdals film- och teaterhistoria samt en för dagen uppbyggd barnbiograf som visade tecknade barnfilmer från 1930-talet.

Barnbiografens kassa vaktades av en något bister biografvaktmästare. 

Frisör Hanna Johansson gjorde filmstjärnefrisyrer.
Inne på Riobiografen fanns möjlighet att inhandla äldre Ljusdalsvykort och att få en filmstjärnefrisyr. I själva biografsalongen anordnades bildspel med bilder från förr och nu samt en föreställning med fem tablåer, dvs stillbildsteater med minnesvärda ögonblick ur Ljusdals historia.

Tablåerna sattes upp i Riobigrafen.
Sven-Erik och Sonja Walter samt Karin Granér var tre av årets berättare i berättartältet.
I Signeulparken fanns ett berättartält och i detta intervjuade jag ett antal ljusdalsbor som hade något att berätta med anledning av årets film- och teatertema. I berättartältet fanns även möjlighet att köpa fika av en skolklass samt lyssna på musikunderhållning. Här nedan följer en filmsekvens från ett besök i magasinet med vår miniutställning och barnbiograf:


Tack till alla som bidrog till att vi kunde genomföra årets upplaga av Det hvar på tiden, trots att vi inte riktigt hade vädermakterna på vår sida detta år.

Inga kommentarer: