måndag 25 juni 2012

Kolla in! Helmerssons manufaktur i Korskrogen


Att göra reklam för klädbutiker är knappast något som vi brukar göra på vår byggnadsvårdsblogg, men idag ska vi göra ett besök i en särskild klädbutik som verkligen är värd att uppmärksamma, även ur  kulturhistorisk synvinkel. För 50-60 år sedan fanns det en eller flera lanthandlare i nästan varje by av någorlunda storlek. Var orten bara aningen större är det troligt att där även har funnits ett café och ett antal specialbutiker av olika slag. Idag har som bekant affärslivet i hög grad koncentrerats till de större tätorterna runt om i länet och ytterst få specialbutiker finns kvar utanför dessa huvudorter. I Korskrogen, dryga halvmilen nordväst om Färila tätort, finns dock en märklig butik som bara har fortsatt att existera när grannbutikerna fått stänga och som dessutom helt har behållit sin 1950-talskaraktär.

Elvy Helmersson bakom disken i sin butik.
Butiksrörelsen jag tänker på är Helmerssons manufaktur, en klädesbutik som i stort sett inte har förändrats sedan 1950-talet och som sedan 1954 drivs av Elvy Helmersson. Hon tog över butiken efter sina svärföräldrar som hade sålt ullgarn och stickade strumpor i lokalerna sedan 1926. Men Elvy började inte sin affärsbana 1954 utan redan 1942, då hon som 14-åring tog anställning i en landhandel i Ed utanför Korskrogen. Elvy har alltså arbetat i butik i 70 år!


I butikens två rum trängs damkläder för vardag och fest och i glasdiskens utdragbara lådor finns hänglsen och andra klädtillbehör. Någon provhytt finns inte utan klädprovning sker inne på butikens kombinerade lager och kontor. I skyltfönstret sitter en skylt med texten "REALISATION" uppsatt. På Helmerssons har man varit mån om sina stamkunder och många har åkt miltals för att hitta kläder till alla möjliga tillfällen. "-Ofta förstod man redan när man beställde hem kläder vem som skulle köpa vad", säger Elvy, "...och det brukade stämma", tillägger hon. Förutom damkläder har barnkläder alltid funnits i sortimentet, samt tyg på metervara, vilket de tjocka tygpackarna på hyllorna bakom disken vittnar om. När huset renoverades 1969 lät man bli att göra något åt butiken - den skulle ju ändå snart stänga...

Men nu är det tyvärr snart slut på klädinköpen hos Helmerssons. Om några veckor stänger Elvy med ålderns rätt sin butik och hon kommer inte att överlåta den till någon annan. Vill du passa på att besöka en annorlunda klädbutik så gör ett besök hos Helmerssons manufaktur i Korskrogen, längs vägen mot Los under de närmaste veckorna. Butiken är vanligtvis öppen onsdag-fredag kl. 13-17. Bilderna ovan togs vid mitt dokumentationsbesök i början av maj i år.

Inga kommentarer: