torsdag 16 juni 2011

Det hvar på tiden - igen!


På lördag 18/6 är det åter dags för Det hvar på tiden - Ljusdals kulturhistoriska festival som anordnas i Signeulparken intill Riotorget i Ljusdal mellan klockan 11:00-15:00. Festivalen anordnas varje år av en oberoende kommitté, där bland annat jag ingår. Syftet med arrangemanget är att väcka intresse för Ljusdals centrums historia och få fler intresserade av kulturhistoria i allmänhet. Vi försöker även lyfta fram lokala företeelser och i år är temat "Grillkorv, charkuterier och 1950-tal" och bland mycket annat ska vi uppmärksamma att det i år är 60 år sedan grillad korv lanserades i Ljusdal. Sedan dess har grillkorv oftast sålts delad på längden i Ljusdal med omnejd och under festivalen ska vi försöka reda ut bakgrunden till denna speciella tradition. Varför började man dela korven? Vem var egentligen först? Hur spred sig denna tradition? Givetvis kommer det att finnas delad grillkorv att köpa under festivalen, nämligen i en inlånad tidstypisk korvvagn och kommittén har även lyckats införskaffa en korvgrill.


Mer om charkuterier kan du ägna dig åt om du försöker lösa den historiska gåtan som i år givetvis också har korvtema. För barnen blir det läsning av korvsagor. 1950-talet gör sig påmint genom en modevisning i 1950-talsstil och genom miniutställningar inne i Signeuls f.d. magasin. Äldre ljusdalsvykort finns också till försäljning. I berättartältet ger specialinbjudna personer sin bild av årets festivaltema. Festivalen avslutas med visning av äldre Ljusdalsfilmer i den närbelägna Riobiografen.

Planen framför Signeuls f.d. magasin under fjolårets festival.
Alla är varmt välkomna till en kulturhistorisk upplevelse för alla generationer på lördag i Ljusdal. Missa inte "Den delade korvens dag!" Hela festivalprogrammet hittar du här.

Inga kommentarer: