tisdag 9 november 2010

Vad kommer att hända med köket?
För två veckor sedan besökte jag "Odd Fellow-huset" i centrala Gävle tillsammans med Gefle Dagblad, ett besök som blev den här artikeln i dagens tidning. Huset är från 1870-talet och på bottenvåningen finns det här underbara köket, sannolikt från 1900-1920-talet. Den senaste hyresgästen var en tapetserarfirma som använde köket som förråd och kanske är det därför det har överlevt. En vedspis har stått i det kaklade hörnet, annars är köket intakt. Till och med kulören är ursprunglig, jag såg att inredningen bara har målats om en gång, men då i samma gröngrå kulör som den nuvarande. 

Lokalerna står tomma efter att den senaste hyresgästen flyttat. Hela huset är i stort behov av restaurering. För att få ett modernt och funktionsdugligt kök skulle man behöva höja diskbänkshöjden, installera spis, ugn, kyl, frys och diskmaskin. Varmvatten saknas, och stambyte är sannolikt nödvändigt.

Vad tycker ni läsare - skulle köket tålas att moderniseras eller är det så pass fint att man ska låta det vara helt och bygga ett nytt kök i ett annat rum? Eller är det tvärtom inte tillräckligt intressant för att bevaras överhuvudtaget?

Fler bilder på köket finns på Länsmuseet Gävleborgs Facebooksida. Titta i fotoalbumet Byggnadsvårdarnas Kökskatalog, kök nummer 39.

3 kommentarer:

Egge sa...

Jag är ju så stollig så jag skulle definitivt behålla köket och fräscha upp det... och kanske ha diskmaskin och elspis i ett annat rum eller i varje fall undangömt i samma stil som resten av köket... diska för hand får man sitta på en pall :)))...

Anonym sa...

Det första jag skulle vilja skrika är ett högt och ljudligt Nej! Men sen vid eftertanke kan man få "modern" standard utan stora ingrepp. Varmvatten är inte svårt eller stort förstörande att dra in då ändå stammar skall bytas, diskmaskin man man också montera utan att förstöra bänkar skåp osv då det bara är att ta en bänkdiskmaskin som har mindre mått och ställa inne i diskbänkskåpet. Tekniken ska formas efter huset/rummet, inte tvärtom. Är diskbänken för låg kan man ta vanliga baljor och ställa direkt på bänken så blir det samma höjd som en modern diskbänk. Kan väl vid extremfall ge med mig och höja diskbänken en lådhöjd så finns det plats för bestick eller något. Det verkar finnas utrymme att göra det men skvättplåten blir ju lite lägre. Att höja allt går inte då det blir i konflikt med mathissen eller om det är ett skåp.
Mvh Daniel Aas

Anonym sa...

Diskmaskin? Jag har modernt kök och diskar alltid för hand i balja jag sätter i slasken, det varma (dyra) diskvattnet riskerar inte att åka ut av en släppande bottenplopp och plastbaljan isolerar från den kylande bänkplåten. Sköljer gör jag i diskhon, mha strilen när porslinet kallnat för att inte krackelera glasyren. Begriper inte att folk ska behöva ha diskmaskin som ju inte är gratis vare sig i inköp, drift, reparationer, miljöbelastning eller försäkringspremie! Det är ju inget tungt jobb, annat är det med tvätt.

JT