torsdag 18 november 2010

Byggnadsantikvarie – att leva som man lär? Ett kök blir sovrum. (Del 5)


Rensning av pappnubb och takmålning. Underbara arbetsställningar...

Som jag berättat tidigare fick vårt gamla fina 50-talskök flytta en våning ner och återuppstå i lite ny form. Där köket varit på övervåningen fick det bli sovrum istället. Det fanns inte så mycket kvar av det ursprungliga i rummet, bara ett tak av pärlspont, överklätt med papp. Det fick såklart sitta kvar. Efter rensning av pappnubb och lite målning blev det som nytt.

Så behövde vi ett underlag att tapetsera på men vi gillade inte riktigt tanken på att gipsa väggarna. Det kände som ett tråkigt material att föra in i ett hus från 1910-talet. Istället pappspände vi väggarna, både i det här rummet och i hela övriga huset. Jättebra! Inget slipdamm, bara en massa spikande, men det var ganska kul. Pappen kom från Claessons Trätjära och var väldigt bra att arbeta med. Resultatet blev jättefint och den kändes som helt rätt material i ett hus från 10-talet. Dessutom är det lite lagom ”liv och rörelse” i väggarna, det sväller och krymper i takt med att luftfuktigheten ändras, det blir inte stumt och stelt som det blir med raka gipsväggar. Och så blev det billigt – 2 rullar papp räckte till hela huset och kostade, vill jag minnas, totalt ca 1000 kr.

Det gamla trägolvet var väldigt skadat och fullt med skarvar och fula fläckar. Efter lite övervägande valde vi att lägga ett annat brädgolv, som vi köpte från en rivningskåk utanför stan. Dessutom ville vi få tillbaka de gamla fodren, socklarna och taklisterna. Som tur var fanns det enstaka rester i huset som vi kunde mäta upp och låta tillverka nya efter. Veckebo såg i Färila hjälpte oss att ta fram hyvelstål och försåg oss sedan med både foder och golvsocklar och av fin kvalitet. Lustigt nog blev det billigare att specialbeställa än att köpa på byggmarknaden, trots att vi fick ta fram egna hyvelstål! Taklisten köpte vi däremot på bygghandeln, där den ingår i standardsortimentet.



Sovrummet då det var kök och samma vägg med färdiga sovrumsgarderober.

Förvaring fanns det ont om i vårt hus och vi har hela tiden försökt att tänka till om hur man ska lösa detta. I sovrummet byggde vi väggfasta garderober med tapetdörrar, som jag har lite nostalgiska minnen av från barndomen.

Vi ville också få en kakelugn uppsatt. Som tur är har jag en mamma som kan sånt, så med hennes hjälp kunde vi sätta upp en enkel vit kakelugn som vi köpte ”på rot” från en rivning. Dessvärre blir det lite väl varmt att elda kakelugn i ett sovrum, när man helst vill ha svalt för att sova gott…


Kakelugn under uppfördande. Smutsigt! Och tungt. Men fint när det blev färdigt.

Tapeter var inte så lätt. Vi ville helst ha en tapet som var så lik den ursprungliga som möjligt, dvs en ganska mörk gobelängtapet med täta blad- och blommönster som var vanligt på 1910-talet. Det stod dock inte att finna i handeln. Tillslut valde vi helt enkelt en tapet som vi gillade och som vi tyckte att huset skulle gilla också, en 1870-talstapet från Lim & Handtryck. Det ville sig inte bättre än att även multiinternationella företaget H&M gillade den, så samma tapet sitter nu i var och varannan H&M-butik. Dock i annan färgställning.

I sovrummet hittade vi också ett meddelande från äldre tider. Den ena dörren in till rummet är en skjutdörr och när vi frilade väggarna i samband med att köket revs ut kom det fram brädor bredvid skjutdörren där det stod: ”Såga upp här vid dörrkrångel. Gävle den 1/6 49. Med hälsning Per ---”. Sånt gillar man! Tänk om denne Per fortfarande bor här i stan… Nu måste såklart även vi lämna meddelande till kommande generationer!
En hälsning från förr!

Det färdiga sovrummet

Inga kommentarer: