torsdag 21 oktober 2010

Byggnadsantikvarie - att leva som man lär? Om badrum och toaletter. (Del 3)

Badrummet före ombyggnad.
Vårt hus fick vattentoaletter redan då det byggdes 1916. 2 badrum byggdes först 1936 i samband med att centralvärme installerades. Det övre badrummet måste ha moderniserats ytterligare en gång efter det. Det nedre badrummet blev kapprum då huset byggdes om till 1-familjshus omkring 1950. Några år innan vi köpte huset hade hela VVS-systemet frusit sönder och var slut. Vi hade ändå hoppats att vi skulle kunna återanvända delar av sanitetsporslinet men toalettstolarna var trasiga vid golvfästet och handfaten var naggade och fulla med rostränder, så ganska tidigt fick vi överge den tanken.Badrummet under och efter ombyggnad. Den "gammaldags" badrumskranen är köpt på Byggfabriken, som säljer många bra grejjer för framför allt 1900-talets bebyggelse.Badrummet var litet och vi funderade ett tag på att göra det större, men jag gillade inte tanken på att ändra planlösningen och inte heller att stjäla av bostadsytan för att göra större badrum, så det fick behålla storleken. Eller litenheten. Ibland när det blir trängsel ångrar jag mig… Sen var det ju frågan hur mycket retro det skulle bli. Eller hur modernt. Det fick bli en blandning och vi lutade oss mot 50-talskänslan som det gamla badrummet förmedlade. Det gamla badrummet var halvkaklat och det valde vi att behålla. Samma enkla vita standardkakel som förr använde vi också. De sintrade gråa golvplattorna ersattes dock av modern glasmosaik i turkost, det kändes gladare. Naturligtvis med modern golvvärme. Det gamla inkaklade badkaret gillade jag jättemycket och det hade jag önskat att vi hade satt in i det nya badrummet också. Men jag tror det var av praktiska skäl, både för att det skulle vara lättstädat och för att vi skulle ha koll på ev. läckage, som vi istället köpte ett badkar på fötter. I kapprummet rakt under har vi byggt en inspektionslucka så att man ska kunna ha koll på badrumsgolvet underifrån. Det känns tryggt. Handfatet blev däremot gammalt, det fick vi av en kollegas man som handlar med äldre sanitetsporslin. Det var utformat för separat varm- och kallvattenskran men med lite meck gick det att sätta dit en modern blandare i mitten. Ja, eller modern – vi köpte en tvågreppsblandare av 50-talssnitt och det var kanske inte så modernt… Men den var ny i alla fall. Med detaljer som en klassisk badrumsspegel och glob-belysning fick badrummet ganska mycket 50-talskänsla trots alla moderna tillägg. Det är inte husets bästa rum, men det är ganska lågmält och… ja, trevligt trots allt.

Toalett före och efter ombyggnad. Den bakre väggen flyttades bakåt så att vi fick in ett litet handfat.

De båda separata toaletterna var pyttesmå och inte ens handfat rymdes, istället fanns ett separat tvättrum på baksidan av den ena toaletten. När vi ändå byggde om toaletterna passade vi på att flytta bak väggen ett snäpp så att vi fick plats med små handfat därinne. Nya handfat med moderna engreppsblandare och supermoderna toalettstolar med svart sits fick samsas med de ursprungliga trägolven och enkla målade väggar och även dessa små rum känns just lågmälda. Vi får se om vi ångar trägolven den dag vi får vattenläcka… Tvättrummet bakom gjordes som till handkammare med förvaring för serviser och återvinning!

I samband med renoveringen var vi också tvungna att byta stammar och vi hade i princip att välja på dagens standardstammar av plast eller gammaldags gjutjärnsstammar. Hur viktigt kan det vara då, stammarna syns ju inte ens? Men en sak som var avgörande för oss, förutom den gedigna känslan av gjutjärn, var att det skvalar mindre i rören om man har gjutjärn. Så det fick det bli!

Vårt badrum och våra toaletter funkar, känns lågmälda, varken gamla eller nya, ja, de inordnar sig i ledet på nå´t sätt. Och vi är nöjda!

Läs mer om badrum i Gefle Dagblads artikelserie om byggnadsvård här.
Bevarad pappershållare.

1 kommentar:

Viola_T sa...

Trevligt att läsa. Lågmält som sagt och genomtänkt.

Badrumsskåpet finns fortfarande i produktion och hör till marknadens billigare - varför används det inte mera? Jag brukar använda det i en del projekt.

Toapappershållaren med trärulle att fästa pappersrullen på finns också! Bra kvalitet står sig!

Häftig bild med balans på bjälke...