fredag 17 september 2010

Vitifieringen sipprar utIngen kan väl ha missat den vita inredningstrenden? Trenden där allt är vitt; golv, väggar, tak, möbler, föremål och andra pryttlar. Det vita studsar mot en så snart man öppnar ett inredningsmagasin. "Shabby chic" och "Det lantligt vita" är benämningar som återkommer gång på gång i de här störtsinnliga reportagen. Säkert finns det många olika sorters vita hem, något som dock bara den inbitna vitinredare ser. För mig ser alla vita hem exakt likadana ut. Lite ängsliga och sterila.

Nu tycker jag mig se att vitifieringen börjar sippra ut även på husens utsida. Som exempel har jag två hus från mina egna barndomskvarter. Under sommaren har båda målats vita. Allt är vitt utom taken som fortfarande lyser svarta. Panel, foder och övriga snickeridetaljer är kritvita. Det översta huset är möjligen från 1920-talet. Innan ommålningen var det gammalrosa med vita snickerier, men ursprungligen kan det mycket väl ha varit gult med gröna eller röda fönsterbågar och därtill vita snickerier. Det undre huset är från slutet av 1800-talet- början av 1900-talet. Det var tills helt nyligen gult med, om jag inte minns fel, röda fönsterbågar och vita snickerier. Ursprungligen kan det ha haft en färgsättning mer lik husen på bild fyra och fem.

Genom att måla sitt hus i en traditionell färgsättning lyfter man fram husets karaktär. Man lyfter fram dess detaljer och ger det den status som det en gång i tiden hade. Om ni är intresserade av äldre tiders färgsättningar så råder jag er till att läsa på mer om just den tidsepok som huset är uppfört under. Vill man lägga sig på en hög antikvarisk ambitionsnivå när man ska återskapa sitt hus ursprungliga färgsättning, då tycker jag att man absolut ska anlita en färgkonservator som hjälper till att få fram de exakt rätta kulörkoderna som huset en gång i tiden haft.

Se er omkring! Dessa hus med tidstypiska färgsättningar hittade jag under en cykeltur i centrala Gävle!4 kommentarer:

med nål och tråd sa...

Intressant! Hur kan vitt som är en så intetsägande färg ha blivit så poppis?

Det beige huset med bruna detaljer ser tyskt ut i mina ögon. Vilken tid är det byggt?

Ulrika Olsson sa...

Huset har byggår 1887 och är ritat av Erik Alfred Hedin, vilken var stadsarkitekt i Gävle mellan 1877-1922. Huset är beläget nästan precis bakom Länsmuseet Gävleborg och rymmer idag fem bostadsrätter i varierande storlekar.

Unknown sa...

Härligt att det finns fler som reagerar på vitifieringen. Såg ett hemskt ord på en gammal barndomskompis blogg för ett tag sedan, hon säljer massa chabby chick dret hemma i en bod på gården, hon hade nån hylla som hon målat vit och sedan schabbat. Schabbat liksom...
Har även en hel del kontakt med auktionsverket på Hammarö och de är helt förundrade över att möbler som är vitmålade säljer för sjuka summor. Det är ju samma i möblernas fall, att det fanns en tanke bakom när de kom till.
Tittar man dessutom närmare på alla dessa vitmålade möbler som säljs på auktion så ser man att det oftast är ett fruktansvärt dåligt målnings jobb bakom.

Järpen

med nål och tråd sa...

Jag var i Ronneby i helgen. DÄR fanns massor med fina träkåkar i samma tidsanda. Inte ett enda vitt hus så långt ögat kunde nå :)