torsdag 16 september 2010

Kulturmiljöer som resurs

Kulturmiljöer, allt från förhistoriska gravhögar till modernistisk arkitektur, är platser för upplevelser, inspiration och eftertanke. Många, många kulturella och kreativa näringar använder kulturmiljöer som utgångspunkt - som spännande lokaler, affärsidéer, varumärkesbyggare och kunskapskällor.

Kulturmiljövård har både ett egenvärde och ett mervärde. Egenvärde i form av källor till historien och mervärde genom att bidra till attraktiva livsmiljöer, folkhälsa och näringslivsutveckling - tillväxt för att använda ett modernt ord.
Trappa i Kilafors herrgård, formgiven av konstnären Isaac Grunewald.

Gissa vad vi på museet tipsade om när lokalcastingbolaget för amerikanska Milleniumfilmerna hörde av sig och frågade om vi hade några intressanta hus och miljöer för filminspelningar i Gävleborgs län? Jo, bl.a. den spännande kulturmiljön Kilafors herrgård, som vi tidigare bloggat om här. Nu väntar vi bara på att Daniel Craigh & co ska ta upp tradtionen med celebra besök till Kilafors.Utsikt över sjön Bergviken från parken till Kilafors herrgård, se även översta bilden.

Inga kommentarer: