torsdag 24 juni 2010

Fira midsommar på en hembygdsgård!


I Sverige finns cirka 1 400 hembygdsgårdar med omkring 10 000 historiska byggnader. Knappast någon annanstans i världen finns så många historiska miljöer bevarade! Och tänk, det ligger nära på en hembygdsgård i varje socken i Sverige!

Mellan 2006-2007 arbetade jag och en kollega med underhålls- och åtgärdsprogram för alla Gästriklands hembygdsgårdar, ett arbete som med början den här sommaren, nu drar vidare till Hälsingland och alla de gårdar som finns där. Vår ambition är att hinna med 20 av Hälsinglands gårdar under den här säsongen, de resterande får program nästa sommar.

Det som slår mig när jag är ute och dokumenterar gårdarna är vilka fantastiska inspirationskällor de utgör! Under de senaste åren har ett enormt uppsving skett inom byggnadsvården. Mängder av böcker och tidsskrifter inom ämnet har kommit. Vad många inte tänker på är att hembygdsgårdarna finns och där finns också kunnigt folk som kan berätta om gårdarna, inredningen och föremålen. Hur möblerades en storstuga under 1850-talet? Hur stärker man gardiner? Hur ska mattorna ligga?

Åk till en hembygdsgård och hämta inspiration till ditt eget hem! Känn på materialen, betrakta mönstren på schablonmåleriet och lukta på blommorna i trädgården!

Gör det redan i helgen! De flesta hembygdsgårdar håller öppet under midsommarhelgen. Där kan du dansa runt midsommarstången och köpa dig gott fika med hembakat fikabröd!

Vi önskar er alla en trevlig midsommar med massor av sill, färskpotatis och jordgubbar!

Inga kommentarer: