lördag 13 oktober 2012

Banta med Göteborgs tapetfabrik


Ett mått på hur mycket vår levnadsstandard höjdes efter andra världskriget är att bantningen började bre ut sig. Om tidigare generationers tankar kretsade kring hur man skulle kunna skaffa mat för dagen funderade 1950-talets människor i stället på hur de skulle bära sig åt för att äta mindre. Att räkna kalorier blev något av en folkrörelse. Så här kunde det se ut när bantningsflugan mötte en annan av dåtidens modeprylar: fondtapeten.

Tapeten, som både är en glad färgklick i köket och en påminnelse om att låta kalorierna ligga kvar på tallriken, är tillverkad vid Göteborgs tapetfabrik i slutet av 1950-talet. Upphovsmannen är än så länge okänd, men mycket tyder på att det rör sig om den välkände danske formgivaren Bent Karlby som tecknade andra fondmönster för fabriken vid samma tid.

  
Tapeten hittade vi nyligen i en villa på Baldersgatan i Sandviken, där hela köket visade sig ha en härligt tidstypisk atmosfär. Även golvets röd-vit-svarta PVC-plattor av märket Pegulan hör till femtiotalsklassikerna. Året var 1959.

Att en tapet med det här motivet har fått bli kvar till i dag måste vara ytterst ovanligt. Kanske är det till och med det enda exemplaret i Sverige? Bevarade fondtapeter är sällsynta i sig eftersom 1960-talets diskreta smak blev dödsstöten för de flesta. Men just den här har nog tapetserats över av många som inte haft själsstyrkan att tänka på kalorier vid varenda måltid. I dag kan vi förhoppningsvis betrakta tapeten med litet mer av den humor som också finns i mönstret.

Vårt råd till den nye ägaren blir: glöm bantningsstressen och satsa på försiktig rengöring. På det sättet kan en 1950-talsklenod som den här få ett nytt liv. Om det trots allt känns som ett måste att tapetsera om bör man åtminstone ge nästa generation en chans att uppleva tapeten. Det gör man enklast genom att spika en tunn gipsskiva över den innan man tapetserar.

Inga kommentarer: