tisdag 23 oktober 2012

Äldst i Norrland?

 Detalj av borrprov som skickades in för dendrokronolgisk undersökning.
…är titeln på det föredrag som antikvarie Lars Nylander från Hälsinglands museum och jag ska hålla på Mariagården i Söderhamn imorgon, onsdag 24/10, kl. 19:00. Föredraget kommer att handla om länets fiskarkapell med särskild fokus på de två bevarade kapellen i Söderhamns kommun – Prästgrundet och Storjungfrun. Föredraget är ett led i det projekt vi för närvarande bedriver kring fiskarkapellen i Gästrikland och Hälsingland och som jag har berättat om tidigare här på bloggen.


Prästgrundets kapell.
I länet finns idag elva bevarade fiskarkapell. För åtta av dessa har åldern varit relativt väl känd genom skriftliga källor och liknande, men för tre kapell har uppgifterna om byggnadernas ålder varit väldigt osäkra. Här på bloggen har jag tidigare berättat om den dendrokronologiska dateringen, dvs årsringsdateringen, av Bergöns kapell ifjol, läs mer HÄR och HÄR, men nu är även de två återstående fiskarkapellen dendrokronologiskt daterade, nämligen Bålsön och Storjungfrun och resultatet blev att…

Storjungfruns kapell under borrningen för tagning av dendrokronologiska prover.
…ja, det avslöjar vi imorgon på föredraget i Söderhamn, men jag lovar återkomma till detta även här på bloggen. Varmt välkomna till Mariagården imorgon kväll!

Inga kommentarer: