onsdag 25 maj 2011

Kultur & turism workshop i Loka brunn!

Den 17-18 maj var det dags för Bergslagssatsningen workshop i anrika Loka brunn. Vi åkte ett gäng från Länsmuseet för att representera Järnriket i och med att Järnriket är ett s.k. Bergslagshistoriskt centrum inom Bergslagssatsningen. Bergslagssatsningen är ett nationellt initiativ inspirerat av lokala aktörer i Bergslagen. Syftet är att lyfta fram ett antal bergslagshistoriska centrum som kulturhistoriska och turistiska besöksmål och tillvarata och utveckla natur- och kulturarv av nationellt och internationellt intresse. Satsningen ska stärka ett antal bergslagshistoriska centrum med fokus på upplevelser och aktiviteter samtidigt som en långsiktigt hållbar struktur för att befrämja turismdriven tillväxt skapas. I Gävleborg finns det två bergslagshistoriska centrum; Järnriket och Forsbacka bruk. Forsbacka bruk är även en del av Järnriket.

Under dagarna samlas de olika bergslagshistoriska centrumen och aktörer inom Bergslagen för att stämma av projekt, samverkan, nätverk m.m.! Under denna workshop var det fokus på att stämma av etapp 2 för Bergslagssatsningen som har handlat väldigt mycket om produktutveckling. Projekt inom produktutvecklingen som kan nämnas är bland annat besökscentrumen vid Sala silvergruva och Stripa gruva. En produkt som är spännande att nämna, är en digital reseplanerare som lanseras i juni 2011 där Järnriket kommer att vara först ut som ett pilotprojekt. Nästa år är tanken att övriga Bergslagen även ska finnas med i reseplaneraren. Mer information om den digitala reseplaneraren kommer här på bloggen vid lanseringen! Under den sista dagen på workshopen diskuterade vi paketering av produkter. Inom Järnriket så har vi idéer om att gå vidare med paketering av Ralph Erskines arkitektur, vilket vi kommer att arbeta med inom den egna arbetsgruppen.

2 kommentarer:

Johan sa...

Riktigt trevligt och lärorikt som vanligt under denna workshop. Nätverket måltid och trädgård som även det går under bergslaget hälsar alla välkomna till de anläggningar som finns i Järnriket. Wijträdgårdar i Ockelbo, Forsbacka Wärdshus en del av Forsbacka Bruk
Välkomna i sommar.

Joel Ringh sa...

Du har helt rätt Johan! Ser redan framemot nästa workshop =).
/Joel