måndag 16 juni 2014

Rapport från den 5:e kulturhistoriska festivalen i Ljusdal

En liten del av arrangörerna pustar ut efter den intensiva festivaldagen.
Det regnade lite lätt när vi reste tält och satte upp de specialtillverkade kurarna i Signeulparken under förmiddagen på lördagen den 7 juni, men lagom till festivalen skulle börja vid 11-tiden upphörde regnet. Anders Assis från Ljusdalsbygdens museum, inledde traditionsenligt med att hälsa besökarna välkomna till årets festival, vilken i år uppmärksammade att Ljusdals köping i år fyller 100 år. I Signeulparken fanns Museets vänner på plats med kaffeservering och i en annan färgglad kur kunde information om festivalens alla begivenheter inhämtas. Den för dagen mest uppklädde var nog förre brevbäraren Nils-Johan Borrsjö som utstyrd i frack utbjöd äldre Ljusdalsvykort till hugade festivalbesökare.

Karin Granér, Rolf "Jozza" Jonsson och Lennart Färlin i berättartältet.
I berättartältet kunde alla som önskade först höra arkitekt Lennart Färlin berätta om äldre tiders Ljusdal och under andra delen av berättartorget fanns Rolf "Jozza" Jonsson på plats tillsammans med 94-åriga Karin Granér som delade med sig av sina minnen från 1940-talets Ljusdal, om hur det var att växa upp i närheten av Östernässågen och om bland annat en uppstoppad ål som dök upp här och var i samhället under 1940-talet!

Från kuriosakabinettet.
 
I Signeuls magasin hade för dagen Ljusdals köpings kuriosakabinett iordningställts med många udda föremål som på ett eller annat sätt var knutna till Ljusdals historia. Här fanns bland annat en hel ask Ljusdalstillverkade mörkerskydd, dvs reflexer, konstruerade av uppfinnaren Ernst Andersson, en bunt väl inpratade telefonkablar som ingått i det rivna Televerkshuset eller vad sägs om en tom liten pappask märkt "Bröstkakor med opium" från Ljusdals apotek? En av montrarna var dessutom tom och i detta fall gällde det för festivalbesökarna att ta reda på vad som tidigare hade legat där genom att lösa den historiska gåtan. Till sin hjälp kunde de ta särskilt utpekade personer i parken som lämnade små upplysningar som kunde bidra till att skingra dimmorna kring gåtan.

Västra Hälsinglands forskarförening fanns på plats på "veta-mera torget".
Inne i Förvaltningshuset höll biblioteket och caféet extraöppet och innetorget hade för dagen förvandlats till ett "Veta-mera-torg" där representanter för Arkiv Gävleborg och Västra Hälsinglands forskarförening tipsade om arkiv och arkivsökning. Det fanns även flera tillfällen till visningar av kommunens centralarkiv.

Biografen fylldes av intresserade besökare.
En av tablåerna med aktörer från Emiliaskolan i Hybo.

På den anrika teatern Röda kvarn anordnades en minnesvärd tablåföreställning, dvs levande ljus- och ljudsatt stilbildsteater med elever från Emiliaskolan i Hybo. På Riobiografen bjöds besökarna tillfälle till visning av lokal film vid två tillfällen. Först visades filmbilder från kung Gustav VI Adolfs Eriksgata genom Hälsingland 1955, en film om Hälsingland och slutligen en filmsekvens om Järnvägshotellet i Ljusdal från 1980-talets början, vilken aldrig förr har visats på bio här.

Tidsbild ur Signeulparken den 7 juni 2014.
Lilian Hjorts sygäng bjöd personer fyllda 80+ på mat och underhållning.


På Riotorget bjöd Lilian Hjorts sygäng på mat till alla i kommunen fyllda 80 år och hela 200 äldre slöt upp till detta arrangemang. Alla som hade fyllt 90 år och däröver hämtades med äldre bilar, och dessa ekipage bidrog till liv och rörelse på torget. Där bjöds även underhållning med durspel vid flera tillfällen. För er som missade detta arrangemang blir det sannolikt en ny kulturhistorisk festival nästa sommar och innan dess förstås en bildgåta att lösa i december och början av januari!

Inga kommentarer: