torsdag 5 juni 2014

Dags för årets kulturhistoriska festival!


På lördag, den 7 juni, går årets upplaga av "Det hvar på tiden - Ljusdals kulturhistoriska festival" av stapeln mellan kl. 11-16. Årets tema är Ljusdals köping 100 år och tanken är att besökarna ska få en upplevelse som delvis för tankarna tillbaka till 1914. Som vanligt håller vi till i Signeulparken med omnejd, mitt emot Förvaltningshuset i Ljusdals centrum. I Signeuls fd magasin har vi för dagen byggt upp "Ljusdals köpings kuriosakabinett", en annorlunda utställning som lyfter fram ovanliga föremål och händelser ur Ljusdals köpings 100-åriga historia. Här bjuds även en möjlighet att lösa årets historiska gåta. I Signeulparken blir det äldre utomhusspel, fika- och vykortsförsäljning. Mitt i parken står berättartältet där minnesgoda Ljusdalsbor förmedlar personliga minnen kopplade till ortens historia till alla som vill höra.


I den anrika teatern Röda kvarn, drygt 100 meter nordväst om parken, erbjuds en tablåföreställning, dvs en form av stillbildsteater med elever från Emiliaskolan i Hybo. I den närbelägna Riobiografen blir det två föreställningar med ett specialkomponerat program med tre lokala äldre filmer, varav minst en aldrig har visats på bio i Ljusdal tidigare. Inne i Förvaltningshusets innetorg har vi för dagen anordnat ett "Veta-mera torg" med arkivtema där besökarna får tips var det finns mer information att hämta om Ljusdals historia. Här finns Arkiv Gävleborg från Gävle och Västra Hälsinglands forskarförening på plats för att berätta om olika arkiv. Det blir även två visningar av kommunarkivet och biblioteket håller extraöppet denna dag. Parallellt med detta arrangemang bjuder "Lilian Hjorts sygäng" in till två förbokade sittningar med mat och underhållning för personer fyllda 80+ på Riotorget.

Kom gärna i äldre kläder. Som vanligt är det frivillig entré. Hela programmet hittar du HÄR. Observera att festivalen i parken och i Förvaltningshuset avslutas klockan 15:00. Varmt välkommen till årets upplaga av Ljusdals kulturhistoriska festival!

Inga kommentarer: