lördag 26 januari 2013

En vår fylld av kulturhistoria!


Länsmuseets vårprogram har nyss lämnat tryckpressarna. Det är fyllt av spännande programpunkter och jag kan verkligen rekommendera er att hämta upp ett program eller ladda ner ett från vår hemsida.

Redan nu vill jag tipsa er om lite av det som händer inom ämnet kulturmiljö!

I början av februari, den 2:a, utnämns årets Köpingskännare i Ljusdal på Förvaltingshuset.

De populära världsarvskvällarna fortsätter under våren med föreläsningar i både Söderhamn och Alfta, 7 februari, respektive 20 februari.

Personligen så tänker jag för allt i världen inte missa Gävlekännaren och konservator Per Mattssons föredrag Sommarparadis vid vattnet, som han kommer att hålla på museet den 13:e februari. Per kommer både att berätta och visa bilder från inre och yttre fjärden i Gävle, där Gävleborna genom tiderna har byggt sina sommarnöjen.

På kvällen den 20 februari berättar Annette Torensjö, från Lantmäteriets ortnamnssektion, om vanliga och ovanliga ortnamn och hur man kan använda dem som en nyckel till historien. Det låter som ett riktigt spännande föredrag, tycker jag!

Den 17:e april kommer Ingela Broström att lära oss mer om historien kring Fågelsjö by. Det gör hon tillsammans med Margareta Halvardsson från Fågelsjö hembygdsförening. Lyssna på dem på Länsmuseet men också den 24:e april på Ljusdalsbygdens museum, då de ger samma föreläsning.

Den 19 april kommer Ingela Broström under en kulturlunch, berätta om den mediadebatt som rasade under slutet av 1920-talet, början av 1930-talet, inför bygget av Staffanskyrkan i Gävle.

Redan dagen därpå, onsdagen den 20 mars, serveras mer byggnads- och kulturhistoria på museet. Då kommer Daniel Olsson, från Länsmuseet samt Lars Nylander, från Hälsinglands museum, att berätta om fiskarkapellen längst länets kust. Under 2011 och 2012 har Daniel och Lars, med hjälp från fler kollegor,  inventerat dessa miljöer. 

Samma kväll, fast i Söderhamn, kan man lyssna till Ingela Broström som, utifrån gamla bilder, ska berätta om Söderhamns historia.

26 april invigs vår utställning Världsarv Hälsingegårdar på museet.

Detta är lite av det som finns i det tryckta programmet. Naturligtvis finns många, många fler programpunkter där! Och mer kan komma till under våren! Håll er uppdaterade genom kalendariet på vår hemsida! 

Hoppas vi ses!

Inga kommentarer: