onsdag 5 september 2012

Långsiktig hållbarhet?

















Flygfoto med Strömvallen med sina två gräsplaner i mitten av bilden. Nedanför syns delar av Villastaden med karaktär av träarkitektur från början av 1900-talet och tidstypiska trädgårdar.

Ikväll blir det debatt om Strömvallen, idrottsanläggningen från 1920-talet, och utvecklingen av fotbollen i Gävle. Från att Strömvallen i princip var rivningshotad för att ge plats åt en gigantisk evenemangsarena, så vände det förra året till att Strömvallen skulle kompletteras med ny läktare, vidare till att Gefle IF ville undersöka möjligheterna att bygga en ny modern anläggning på Sätraåsen till att det förra veckan kom ett förslag på en enklare utveckling av Strömvallen, med flyttbara moduler som tillfälligt komplement till 1920-talsanläggningen. Hängde ni med? Inte lätt, många turer! Våra tidigare blogginlägg i ämnet hittar du HÄR och HÄR. Som bara ett exempel på många tidningsartiklar de senaste veckorna länkar vi till GIF:s bild av det hela HÄR.

Strömvallen är av byggnadsminnesklass. Strömvallen ligger i ett område utpekat som riksintresse för kulturmiljövården. Strömvallen ligger mitt i Å-rummet, vid Boulognerskogen och Villastaden, alla med stora kultur- och naturvärden. Många kultur- och naturvärden är alltså satta på spel.

Vilken är då den mest hållbara utvecklingen av fotbollen i Gävle? Kan Strömvallen kompletteras och fortsätta att användas för idrott, som är en viktig del av det kulturhistoriska värdet? Eller går det att få ekonomi i en ny anläggning på Sätraåsen, byggd för dagens krav inom allsvensk fotboll? Vilken lösning är den långsiktigt mest hållbara för stadsmiljön?

Kom och ställ dina frågor på debatten ikväll, kl. 19.00 på Läkerol Arena, inbjudan från Arbetarbladet och Gefle Dagblad hittar du HÄR.

Inga kommentarer: