tisdag 4 september 2012

Hälsingegårdarna lockar allt fler


Vi får allt fler tecken på att intresset för hälsingegårdarna tycks ha ökat i länet efter världsarvsbeskedet i somras. Folk efterfrågar rundturer och föredrag. Gårdsägare som fått allt fler förfrågningar om besök och på många håll har de upptryckta versionerna av de senaste hälsingegårdsbroschyrerna tagit slut.

Igår var jag med och höll föredrag under en hälsingegårdskväll i några välbevarade byar i Delsbo, ett arrangemang anordnat av den aktiva Sjulsbergs skolhusförening i samarbete med Länsmuseet Gävleborg. Trots att det var en vanlig vardagskväll, med hotande regnskurar i grannskapet, kom över 50 personer för att titta på gårdar, fika tillsammans och höra mer om hälsingegårdarnas historia. Allt med utgångspunkt från Dellenbygdens byggnadstraditioner och de gårdar och hus som finns och har funnits i denna del av Hälsingland. 

Det roligaste med arrangemang av det här slaget tycker jag är att vi från museet får lära oss så mycket av deltagarna som har massor av kunskap om den trakt vi befinner oss i. Personer som vi kanske aldrig annars skulle ha kommit i kontakt med. Det är viktigt att ta vara på all den kunskap som finns hos de personer som kanske har levt hela sitt liv i en bygd, då detta är väldigt centralt för att vi bättre ska förstå hur landskapets välbevarade gårdar har brukats och använts.


Håll utkik här på bloggen framöver för vi har en hel del mer på gång som rör hälsingegårdarna nu under hösten.

Inga kommentarer: