tisdag 24 maj 2011

Kalvsnäs kvarn och Kråknäsjärnet!


Bild: Kalvsnäs kvarn
Förra veckan var jag på ett rådgivningsbesök på Kalvsnäs kvarn som ligger i Hofors kommun. Anledningen till besöket var för att få en bild av verksamheten. Men även för att stämma av med föreningen Kråknäsjärnet som har inlett ett samarbete med Kalvsnäs som innebär att Kråknäsjärnet får ställa ut fynd och visa sin verksamhet i kvarnen! Kalvsnäs kvarn byggdes 1865 på grunden av en stångjärnssmedja som anlades redan 1656. Kvarnen togs ur bruk 1946 och förföll allt eftersom tiden gick. Idag är den varsamt rustad och visas för allmänheten. Renoveringen gjordes till stor del med ideella krafter av byalaget i Kalvsnäs och Kratten.



Föreningen Kråknäsjärnet är en förening som jobbar för att Kråknäsfyndet (som är ett unikt arkeologiskt fynd som visar att man i Torsåkers trakterna tillverkade spadformiga ämnesjärn kring kristi födelse) ska visas på hemmaplan och att tillverka järn med samma metod och kvalitet som Kråknäsfyndet. Man jobbar även för att sprida kunskap om forntida järnhantering.

Passa på att ta del av Kalvsnäs kvarn och föreningen Kråknäsjärnet nu i sommar!


Mer information på www.jarnriket.se och www.kraknasjarnet.se !

2 kommentarer:

Ida Wedin sa...

Vad är renoverat i kvarnen? Maskineriet? Körs den?

Joel Ringh sa...

Hej Ida!

Kvarnens har rustat övergripande med allt från fönsterrenovering till putsjobb. Iom att den stod och förföll sedan 40-talet så har byalaget lagt ned en hel del tid =). Maskineriet finns kvar med malgång, paternosterverk, siktverk och turbiner. De är dock inte renoverade och går inte att köra!

/Joel, Länsmuseet