onsdag 11 maj 2011

Högbo bruk

Jag besökte idag Högbo bruk och fick en genomgång av verksamheten av brukets VD Hans-Peter. Hans-Peter bjöd även på en liten guidning genom bruket, då vi passade på att gå igenom gamla och nya herrgården. Bilderna Du ser är från brukets gamla herrgård!
Högbo bruk är ett väldigt intressant ställe i och med att det är kulturhistoria, sevärdheter, aktiviteter, natur, friluftsliv och shoppning – på ett och samma ställe.

Järnbruket anlades 1634 av några lokala bönder och drevs först i en liten skala. På 1650-talet byggde Olof Larsson och Jacob Andersson Höök en ny hammarsmedja. En masugn anlades också vid sjön Edsken 6 mil västerut. Nu började omvandlingen till ett riktigt järnbruk. Under nästan hela 1700-talet hade Högbo bruk kvinnor som bruksägare, i början av seklet systrarna Elisabeth och Catarina Bröms och i slutet Catarina Cederström som var änka efter Hans Hierta.
Det var när Göran Fredrik Göransson var ägare till Högbo bruk som han gjorde sina experiment med den nya bessemermetoden vid Edske masugn. Den 18 juli 1858 lyckades han. Under en kort period vidarebearbetades det nya bessemerstålet i Högbo. När Sandvikens Jernverk stod klart 1862 flyttades ståltillverkningen dit och järnbruksepoken var över.
De två herrgårdarna, smedstugorna, kvarnen och hammaren ger Högbo dess karaktär idag. I bruksparken går en trevlig promenadväg längs ån och bruksdammen.
Men framför allt är Högbo bruk ett fritidsområde med fina möjligheter till rekreation och aktiviteter ute i naturen. Här finns bland annat en äventyrsbana, badplats, lekpark och golfbana, kanot- och vandringsleder, löpspår och skidspår. Redan på hösten kan du åka skidor på ett konstfruset skidspår. (http://www.jarnriket.com/)

Inga kommentarer: