fredag 4 februari 2011

Järnriket

Nedan följer några Järnrikesbilder från en riktig sevärdhet! Nämligen brukskontoret i Oslättfors som har öppet för visningar under sommarsäsongen.

Brukskontoret i Oslättfors med ådringsmålad interiör.
Notera de tvinnade sladdarna med porslinsknoppar/isolatorer!

De två senaste månaderna har jag åkt runt i Gästrikland för att bekanta mig närmare med Järnrikets miljöer. I egenskap av projektledare för Järnriket så krävs det att ha en översikt av vad som händer i landskapet gällande järnrikets miljöer och kulturarvsturism.

Med just järnriket är det kul att se hur liv och land har formats av järnet i över 2000 år. Nu förs traditionen vidare i form av moderna stålverk. Vilket jag tycker är extra viktigt då det ger järnhanteringen en fortsatt kontinuitet.

Inom kulturhistorisk värdering av kulturmiljöer är det lätt att missa just kontinuitetsvärdet. Personligen tycker jag att om en verksamhet fortfarande finns kvar så ger det ett mervärde för platsen. Precis som järnhanteringen har fortsatt i Gästrikland med moderna stålverk. Järnet finns regionalt förankrat och kommer säkerligen vara det framöver med. En tradition på över 2000 år är svår att bryta.

Inga kommentarer: