onsdag 7 juli 2010

Det hvar på tiden...

I lördags, den 3:e juli, var det så dags för Det hvar på tiden - Ljusdals kulturhistoriska festival. Solen strålade från en närmast klarblå himmel då museiman A. Assis iförd tidsenlig dräkt och hög hatt välkomnade åskådarna till festivalen och gav en bakgrund om hur det moderna Ljusdal växte fram för 130 år sedan när Norra stambanan nådde bygden. Därefter talade kommunalrådet S. Görgård om Signeulparken och Collinparkens historia och invigde båda dessa genom att klippa av två blågula band.
Många passade på att besöka det Signeulska magasinet och de miniuställningar som fanns utställda där under dagen. Barnens målarverkstad lockade många yngre att livfullt gå in för att med färger försöka ge en bild av hur Ljusdal såg ut för hundra år sedan och hur samhället skulle kunna tänkas se ut om hundra år. Spännande att ta del av! På berättartorget intervjuade jag fem minnesgoda personer om allt från arkitektur och handel till samhällsliv i början av 1900-talet. Den 30-gradiga värmen och det intensiva solskenet gjorde att läsken snabbt gick åt vid fikaborden och att många sökte sig till skuggan bland växtligheten i parken. Den historiska gåtan lockade också många att delta och ett stort antal lyckades även räkna ut vad det var för föremål som apotekare Pramberg glömde när han steg på tåget i Ljusdal för 102 år sedan - hatten!
Festivalen avslutades med filmvisning i Riobiografen - en av få platser där det var svalt och skönt denna varma festivaldag. Vår förhoppning är att kunna återkomma med en ny kulturhistorisk festival i Ljusdal nästa sommar. Har du tips på ämnen som bör lyftas fram då, är du kanske musiker eller vill du hjälpa till på något sätt är det bara att höra av sig till mig. Alla idéer och förslag och inte minst frivilliga arbetsinsatser är välkomna!

Inga kommentarer: