onsdag 24 februari 2016

Tips på årets bokrea!


Så har det åter blivit dags för vårt årliga blogginlägg där vi tipsar om intressanta boktitlar inom byggnadsvård och byggnadshistoria som finns med på årets bokrea. Rean började som bekant idag onsdag, 24 februari, och i vårt län tillhör de tre bokhandelsbutikerna i Gästrikland alla Akademibokhandeln, medan tre av de fyra bokhandlarna i Hälsingland ingår i bokhandelskedjan Ugglan. Bokhandeln i Bollnäs ingår i JB-gruppen, som är en fristående sammanslutning av bokhandlare, vilka har en egen bokreakatalog.
I år verkar många av böckerna som handlar om hus beröra väldigt stora byggnader. Ugglan, JB-gruppen och Akademibokhandeln säljer alla Martin Hanssons Medeltida borgar: maktens hus i Norden. Hos Ugglan och Akademibokhandeln finns även Jonas Nordins Versailles: slottet parken livet. Till samma kategori hör Ugglans Svenska borgar och fästningar: en historisk reseguide av Leif Törnquist och Jean Marie Pérouse De Montclos Slotten i Loiredalen. I samma reakatalog finns även boken Vadstena: om människor och miljöer i en liten stad, som troligtvis också handlar en del om det stora slottet i staden.

I Akademibokhandelns katalog finns det dessutom med två böcker om riktigt speciella byggnader; dels Jheni Osmans Världens underverk: hur de skapades och hur du tar dig dit och dels Warren Elsmores Världens underverk i LEGO. Full tank är titeln på Olle Wilsons spännande bok om svenska bensinstationers historia och den hittar vi i år i samtliga reakataloger.

 
Bland barnböckerna är det inte heller i år jättegott om titlar som kan kopplas till byggnader eller byggnadshistoria. Pekboken Titta inomhus hos Ugglan skulle dock kunna räknas till denna kategori. I samma katalog finns även Maria Gripes Agnes Cecilia - en sällsam historia som ju innehåller en hel del skildringar av äldre kulturmiljöer, men då för lite äldre barn/ungdomar. Hos JB-gruppen finns Emelie Andréns Vera och Vilgot fixar bygget, men om detta är någon särskilt kulturmiljöinriktad bok vet jag ju inte direkt. En barnbok i samma katalog som lyfter fram värdet av att bygga stabilt med kvalitet är den klassiska fabeln Tre små grisar av Emely Bolan. En bok rik på detaljer från olika byggnader och kulturmiljöer är Bildbok: ur Jan Lööfs bildvärld, med mängder av välgjorda teckningar vilken ingår i Ugglans reautbud.

gra böcker som kan sägas handla om byggnadsvård har vi tyvärr inte lyckats hitta i någon av dessa kataloger, men som vanligt brukar det ju även kunna finna många böcker som säljs enbart lokalt. Sedan säljs ju även böcker ofta billigare på antikvariat och på andra ställen så här års.

Lycka till på årets bokrea!

Inga kommentarer: