torsdag 19 november 2015

Barnböckernas hus och kulturmiljöer: ”Bagarbarn” och ”Fiskarbarn”


 
Idag är det åter dags för ett barnboktips med stark koppling till vårt eget län. År 1914 föddes Barbro Sedwall i Söderhamn och 1977 utkom den första i raden av ett antal kulturhistoriska barnböcker med utgångspunkt från hennes egen barndom, nämligen "Bagarbarn". Barbro Sedwall skrev både texten och gjorde de mycket detaljerade illustrationerna till denna bok, som även belönades med pris i Bonniers tävling ”En svensk bilderbok i färg”.



I boken bagarbarn möter vi den unga Barbro 1922, som mycket riktigt är just ett bagarbarn då hennes far driver en stor bagerirörelse med flera anställda som jobbar i två skift. Varje tillverkningsmoment vid brödbakningen beskrivs ingående och sedan får vi följa med på en leveransrunda på Söderhamns gator med häst och vagn och brödet packat i stora trälådor. Men allt bröd säljs inte av andra. Familjen har även en egen brödbutik i samma kvarter. Boken är väldigt intressant även som samtidsskildring då den så noggrant redovisar detaljer och ger en god inblick i yrkeslivet för drygt 90 år sedan.
   

 
Tre år efter boken ”Bagarbarn” utkom Barbro Sedwall med "Fiskarbarn" som blev nästa kulturhistioriska skildring för barn. I denna bok är det inte Barbro själv som står i centrum för berättelsen utan flickan Ingrid. Vi befinner oss även nu på 1920-talet, men denna bok utspelar sig i Söderhamns skärgård, närmare bestämt på ön Prästgrundet och i dess fiskeläge. På vintern bor fiskarbefolkningen inne i Söderhamn, men när säsongen kommer flyttar familjerna ut till Prästgrundet som är en ganska liten ö med en stor skyddad hamn. I fiskeläget ligger sjöbodarna och fiskarstugorna tätt. Strömmingsfångsterna är ofta stora och alla på ön engageras för rensning, rökning, lagning av nät och tillverkning av trälådor. Men vi får även följa med på andra sysslor på ön som tvättning och mangling. I augusti läggs surströmmningen på burk och åter får nästan alla i fiskeläget rycka in för att hjälpas åt med detta.
 


 
"Fiskarbarn" är också en väldigt intressant bok som vi använde oss en del av när vi för några år sedan hade  uppdrag att tillsammans med Hälsinglands museum utreda historien om några allmänna byggnader på Prästgrundet. Böckerna är skrivna för en yngre publik, men innehåller även mycket av intresse för de som har hunnit bli lite äldre. Under 1980- och 1990-talen reste Barbro Sedwall runt och höll omtyckta föredrag för barn i skolor och på andra ställen. Hon gick bort 2008. För den som är intresserad av kulturhistoria kan jag verkligen rekommendera både ”Bagarbarn” och ”Fiskarbarn”.


 
Alla illustrationer i detta inlägg är gjorda av Barbro Sedwall och hämtade ur "Bagarbarn" respektive "Fiskarbarn".
 

Inga kommentarer: